Kelpaa se huono tukki selluntekijälle.

Tässäpä kuvia huonoista tukeista.Tekijänä suomalainen sellufirma, mutta tukki kerättiin todella tarkkaan, kuten kuvista huomaa. Pienet sahurit olisi tehnyt varmasti ko. puista sellupuuta.

Kommentit (17)

 1. pihkatappi

  Meinasin yksi päivä ottaa vastaavia kuvia, lienee tukista pula kun selviä mutkia keskellä pölkkyä minimi latvaläpimitan pölkyissä. Ja nimenomaan sellufirman moton tekemiä.

 2. Mikä vika mielestänne pudottaa nuo pöllit kuituun?

 3. Vähän ”vaarallista” sanoa vain kuvista, mutta
  – eka kuvassa oksat/oksaryhmät ja mutka tyveltä 1/3 päässä
  -toisessa laho/moniväärä, toinen pölkky ok
  -kolmannessa mutkat,oksaryhmät

 4. Eipä noita ainakaan hyviksikään tukeiksi voi sanoa. Saman huomasin syyskesän hakkuusta jossa kyllä tukki oli tarkkaan otettu. Kuidulla ei tarvetta näy olevankaan kun kerkiää vartoilla talvea ja tien valmistumista. Valmiiksi sinisen mustia jo.

 5. Eka kuvassa oksat eivät ole liian suuria, koska ne ovat terveitä, kuusessa oksat ovat yleensä aika taajassa.pöllin vääryys jää hyvinkin paksumman tyvipään ansiosta sahaustuloksesta sivuun.Toka kuvassa lahovikaa. Monivääryyttä ei ole, tukki olis korkeintaan ”levoton”.
  Kolmoskuvassa oksat ihan jeessi, tukki ”levoton”, eli latvaläpimitan mukainen suora tekninen lieriö löytyy tukin sisältä ilman kuorta.
  Kuvissa yksi laaturaakki = laho.

 6. pihkatappi

  En noita kuvia tarkoin katsonut. Pointti lienee se että tukista on pula ja katkonta tehdään tarkoin ja siitä olen kyllä täysin samaa mieltä.

 7. Laho ja 3.kuvan tukki jossa latvassa mutka on niitä raakkitukkeja .

 8. Kait ne tukkeja sitten on mutta yhdessäkään ei kuvissa näy värimerkkaus jota tukeissa ainakin täällä päin käytetään eli punainen pitkä suihkaisu.

 9. Kuitukasaan nuo joutavat. Empä ostaisi noista tehtyjä lankkuja tai lautoja omalle rakennustyömaalle. Kuka voi sanoa että noista puista voisi maksaa 70 euroo / motti.

 10. metsä-masa

  Virhe on tapahtunut tekijälle kun mutka keskellä tukkia ( pääkuva ). Rajatapaukset apteerauksessa olisi paremmin tukin näköisiä jos kuljettaja terottaisi terät oikeaan kulmaan.

  Jos tukin talteen otto on laajemmin saman tyylistä, se on hyvää kehitystä sellufirmoilta !

 11. Eikö se ole meille ihan sama, jos vienti vetää ja afrikanpoika on tyytyväinen. Ei Mm ostais kuitenkaa vaikka ois kuinka hyviä.

 12. Sorvitukkia todennäköisesti.Kova laho tai värivika ei haittaa keskellä pölkkyä mitään,pienet mutkat oikenee kun katkotaan tehtaalla sorvipölkyn mittaan.

 13. Kuten Valtteri totesi sorvitukkia kyseiset ovat.Lyhyt tukki nosti tukkisaantoa melkoisen paljon.Kova laho keskellä ei näköjään haitannut vaikka sahalle menevissä se olisi tietysti lumpattu.
  Pääkuvan kuusesta en uskonut tulevan minkäänlaista tukkia,mutta sorvipätkiä siitäkin tekivät.Ei haitannut oksaisuus joka oli aika juhlava ja runkokin mutkainen. Kyllä huonolaatuiset,mutta läpimitaltaan paksut leimikot kannataa tarjota vanerin tekijöille.Saa huomattavasti paremman tukkiprosentin.

 14. Tuore oksa saa olla 70 milliä paksu poikittaissuuntaan mitattuna. Sitä suurempia on jo vaikea löytää normaaleista talousmetsistä.
  Havupuuta (kuusta) käytetään eniten vanerin sisäkerroksissa., jossa laadulla ei juuri ole merkitystä. Kuusi on vain täytteenä ja keventämässä paksuja vanereita.
  Siellä ei oksat ja väriviat haittaa pätkääkään.

 15. Sorveja tuskin ovat.Lahoa ei niissäkään sallita ja ovat mitoiltaan ruikuloita.

 16. suorittava porras

  Ihan kelvollisia sorviksi. Pitkän sorvipöllin läpimittavaatimus pienempi ,kun lyhyen.Kuitenkin vähintään 20cm.
  Omalle kohdalle sattui juuri pitkästä aikaa puustoltaan järeä ,mutta huonolaatuinen harvennuskohde ,jossa tukkisaanto kasvoi merkittävästi ,kun oli mahdollisuus tehdä sorvitukkeja. Kuitupuuksi olisi muutoin päätynyt järeääkin tavaraa huonon laadun vuoksi.
  Muistissa on vielä tapaus vuosien takaa,jossa sorvia ei voinut eräällä kohtella tehdä . Keskitilavuudeltaan lähes motin runkoja käsittävän työmaan tukkiprosentti jäi mutkaisuuden ja ylijäreyden takia 45:een. Sorvimahdollisuus olisi nostanut tukkiosuutta vähintään puolella. Siinä jäi tekijällekin paha mieli. Tänä päivänä ja nykyisillä asiakkailla sorvimahdollisuus on onneksi käytössä ,jos ko tavaralajia ennakoidaan tulevan leimikolta minimimäärän ylittävät kuutiot.

 17. Sorvipöllissä sallitaan keskellä kovaa lahoa purilaan verran.
  Joka ei tiedä, mikä on purilas, ilmoittautukoon!

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat