Kiitorata-istutus

Vahvaa heinää kasvavaa rantaniityä oli yritetty istuttaa joskus 20 v sitten, mutta hoidon puutteen vuoksi alueella ei ollut montaakaan kuusta. Kaivinkonetta muutaman aarin kokoiselle alueelle ei hyvän taimikon läpi kannattanut ajattaa. Myrkyistä en tykkää, varsinkaan vesistön vieressä.

Luin palstalla istutuksesta mansikkakankaan avulla. Ei kun kokeilemaan. Kangas edellisenä vuonna paikalleen. Riviväli 5,5-6,5 m.
5 h, 70 tainta. Eniten aikaa meni kankaiden siirrossa uuteen paikkaan.

Kommentit (9)

 1. Entäs jos nyt laittaisi kankaan takaisin samaan paikkaan? Reikä taimen kohdalle?

 2. Mansikakkakangas päästää veden läpi mutta muovi tms. ei. Mutta saattaa olla melko kallista istutusta, jos levittää mansikkakankaat suojaksi. Vielä kalliimmaksi tulee tosin istuttaa kaikki uudestaan muutamaan kertaan.

 3. Miten toimisi mansikkamuovi? Kosteus pysyy ja heinä ei kasva. Löytyy myös biohajoava versio. Vaatisi kyllä toimiakseen kynnön+jyrsinnän ja tietysti muovin levityksen. Muovi kustantaisi luokkaa 600€/ha jos rivit laittaa 3 metrin välein. Istutus pottiputkella muovin läpi. Saattaisi lähteä kuusi kasvuun melko reippaasti ja rauduskoivukin. Kuinka sitten myyrä viihtyy muovin alla ja tekeekö tuhoja, en tiedä.

 4. Tässä käytettiin tuollaista linja-istutusta eli riviväli 5 m, taimiväli 1,5 m. Istutustapa lähinnä johtuen mansikkakankaan hinnasta eli 100 m mansikkakangasta oli puuilossa muistaakseni 70 eur.

  Pari vuotta täytyy käydä heinäämässä, jossa nuo merkkikepit toivottavasti auttavat.

  Ja ainakin parin vuoden ajan siirtelen tuota kangasta aina uuteen paikkaan ja istutan lisää..

  Ainakin mansikkakankaan alla näkyi jonkin verran myyrän kulku-uria eli saattaisi olla kovat paikat taimille, jos ne olisivat monta vuotta kasvamassa mansikkamuovissa /kankaassa.

 5. Eikö helpompaa olisi käyttää taimitassua Estäs sen heinän taimen ympäriltä. Olisi hiukan helpompaa.

 6. Taimitassu on melko tympeä asentaa. Vetää taimen vinoon jos liikkuu. On niin pieni, että suojaa lähinnä 40 senttiä pitkältä heinältä.

 7. Just My 2cents

 8. Itselläni on käsitys, että taimitassu ei sovi vahvaa heinää kasvavalle niitylle vaan kasvavat juoluvehnät jne kohottaa taimitassun paikaltaan ja huonolla onnella vielä pakottaa taimenkin vinoon. Onko kokemuksia?

 9. Taimitassu laitetaan paikalleen parin-kolmen puutikun avulla. Ei ne minnekään siitä sen jälkeen liiku tai taivuttele taimia.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat