Koivikon viimeinen harvennus

Hankin Stihlin akkusahan vuonna 2014 hankintahakkuuseen. Sahasin sillä kunnes akku loppui ja siirryin polttomoottorisahaan. Sittemmin on tullut osteltua lisää akkukapasiteettia ja olen luopunut polttomoottorisahasta kokonaan. Tässä mökkikoivikon harvennuksessa heinäkuussa 2017 hommaa helpotti myös se, että akkuja pystyi lataamaan työmaalla. Puuta kertyi 78m3, josta 25m3 koivutukkia. Tällä hetkellä teen samalla palstalla iäkkään männikön harvennusta ja Stihlissä on 14″ laippa (kuvassa vielä 12″).

Kommentit (46)

 1. Voihan sitä tuollaisellakin sahata. Koivutukille tosin on huomattavasti parempiakin sahavaihtoehtoja

 2. Vaneritukiksi kelpaa juuri ja juuri. Tuo laho näyttää kovalta laholta, jota sallitaan vanerissa purilaan verran.

  Sahakoivussa se on vähän—– puusepät ottavat mielellään kovaa – mustaa lahoa terveen puunmukana, koska siitä tehdään muutamiin paikkoihin korostusraitoja – siis huonekaluihin.
  Tuo laho ei ole sitä.
  Polttomoottorisaha koivutukin tyvelle kuuluu. Kovaa puuta ja järeyttäkin hieman. Sanoisin, että HVA 550 olisi imelä vehje tuollaisessa.

 3. anttik

  Riittikö akku tuon pätkimiseen?

 4. Mottimasa

  Olisit ostanut kymppilitraisen 98 ja 2t öljypurkin, olisit sillä sahannut tuon 78 kiintoa ja monta savottaa lisää akkujen hinnalla eikä olis tarvinnut leikkiä leluilla. Jossakin oli että tuollainen akkusaha on tappovehe autotallin pöydällä, sitäkun penskat räplää kaasukahvaa ja aikuinenkin niinkuin oikeaa moottorisahaa ja terä pyörähtää heti.

 5. Panu

  Näköjään toinen kuva ei tullut perille. Tukiksi kelpasi (käsittääkseni vaneriksi), muutama raakki tuli latvaläpimitan takia. Tehtaan lasermitta kuulemma raakkaa jos on millin alle jostain kohdasta.

  Paluuta polttomoottorisahaan tai muihinkaan polttomoottorilaiteisiin ei mun osalta ei ole. Syitä:
  – Ei huvita hengittää pakokaasua
  – Hiljainen
  – Käynnistyy aina (olen käyttänyt -25C ja vesisateessa)
  – Mukavampi syödä eväitä kun ei tarvi miettiä onko kädet bensassa tai myrkyllisessä öljyssä (teräketjuun käytän bioöljyä)
  – Säästää rahaa ainakin pienkonebensaan (jota aiemmin käytin) verrattuna

  Stihlin saha vaatii käynnistyäkseen kahden napin alhaalla olemisen. Husqvarnassa on muistaakseni lisäksi vipu, josta sahaan käännetään ensin virrat päälle. Lisäksi ei ehkä kannata jättää akkua kiinni sahaan jos lapsia pyörii ympärillä.

 6. Panu aivan oikealla tiellä. Olen itse harkinnut polttopuuhommiin samoin seuraavaksi akkusahaa. Kyllä on aivan riittävän hyvä puun kaatoonkin kunhan vain mitoittaa homman akkujen mukaan. Ja jos on virtaa lähellä ja vaihtoakku niin eipä juuri työaikaansaannoksessa päivään eroa ole. Työkaluvarastoon ei päästetä lapsia koskaan vahtimati. Aina sieltä teräviä työkaluja löytyy joten aina valvonta paikallaan.

 7. Visakallo

  Montako akkua Panulla on käytössä? Kuinka kauan yhden akun lataus vie aikaa?

 8. Panu

  2×180, 1×300 ja reppuakku. Tämä setti on mun ja isäni yhteisessä käytössä eli hänellä on samanlainen Stihlin saha.

  Latureita on eri tehoisia. Meillä on hidas ja keskinopea. Sillä keskinopealla sahaan menevä akku latautuu täyteen sillä välin kun toisen sahaa tyhjäksi. Reppuakkua tarvitaan välillä kun kahdestaan tehdään hommia sekä silloin kun työmaalla ei voi ladata. Samat akut menee raivaussahaan.

 9. Mottimasa

  Tulevaisuutta tuokin tietysti on kunhan laitteet kehittyvät ensin. Kuinka kauan nuo akut sitten kestävät? Pärjääkö 8h työpäivää tuolla akkumäärällä ja paljonko on akun hinta? Mietin vain jos vertaa oikean moottorisahan 1.5l päiväkulutukseen että millon akku ajaa kustannuksissa edelle.

 10. Panu

  Noilla pärjää koko päivän. Eikös bensaa mene enemmän kuin 1.5l päivässä? Tämän akkusetin hinta noin 1500€ (reppuakku esittelymalli) ja niitä tosiaan käytetään kahdessa sahassa ja yhdessä raivaussahassa.

 11. suorittava porras

  Kuvan pölkky on muuten raakki tyvestäkin , ellei siitä ole sipaistu ainakin 0,5 metrin pätkää pois. Halkeamia ei sallita tyvessä eikä latvassa.Kuvassa näkyy selvä halkeama. Tehottomalla sahalla tai tylsällä ketjulla en lähtisi koivutukkeja tekemään .

 12. Mottimasa meinaa et kunhan kehittyy. Niinhän täällä sanotaan sähköautoistakin. Kunhan kehittyy. Eli hyvä syy olla vain polttomoottoripäristäjä. Eikös tuo nyt ole ”kehittynyt”jos päivän pärjää työstää?

 13. Mikähän ihmeen halkeama siinä muka on? En ainakaan sellaista näe. Tuo pitopuun rajako mahtaa suorittavaa halkoa? Hyvä kaato ja näkee että terässään on ollut. Kyllä pinnat näyttää jos on polttamiseksi mennyt.

 14. Mottimasa

  4 tankkia jos sahailee ja reilun 5 kiintoa tekee niin kyllä se 1.5l on. Kun katsoo vaikka aarteen videoita akkusahoista niin onko tylsät terät vai tehon puutetta, mutta kovin tehottoman oloisesti puuhun puree.

 15. En minäkään näe halkeamaa – hieman on ollut pitopuu paksu puun kaatuessa, kun se on kiskonut syitä tyven sisältä. Kannossa niitä törstöjä sanotaan tökkeliksi.
  Voi olla, että tyvisahaus on mennyt vähän nirhaamiseksi, sikäli mikäli kuvasta jotain näin oikein.
  Sahaus on hieman toisenlaista, kun tukin tyveä leikkaa tehokkaalla moottorisahalla.
  Vakola mittasi aikoinaan ammattisahojen leikkuunopeuksia ja silloin paras saha (HVA) leikkasi muistaakseni 170 cm2 / sekunti.
  Vastaavaan tehoon pääsy sähkösahalla edellyttäisi varmaan sadan kilon painoista laitteistoa akkuineen.

 16. Onko mootorisahassanne alle 4 dl tankki ? (En muista noita tankin kokoja tarkkaan). Ei minustakaan näytä halkeemaa olevan tyvessä, tavallinen ”ilmiö” puun kaatuessa, että jostain kohtaa pitopuu katkeaa repeämällä.
  Akkusahojen viilaukseen ei kuulemma ole olemassa sopivaa viilanohjainta . Kapean terän viilaus voi olla sen vuoksi tavallista haastavampaa.

 17. Gla

  Mottimasa: ”Tulevaisuutta tuokin tietysti on kunhan laitteet kehittyvät ensin.”

  Niin, tarkemmin sanottuna kai yksi vaihtoehto nykyisen rinnalle. Tuskin polttomoottorisahojenkaan kehitys pysähtyy.

 18. Mottimasa

  Eihän ainakaan omassa pikku jonssissa ole kuin 3,7dl tankki ja hyvässä terässä kun pitää niin tuollaista koivua jota ei juuri tarvitse karsia sahaa 2dl kiinto. Itse karsin latvatkin niin menee se vajaa tankki kiintoon kuitua ja latvat päälle.

 19. Hyvähän se, että on vaihto-ehtoja.
  Itse olen ollut vanerikoivujen kimpussa 57 kuutiosentin Huskilla. Ei kerkiä raudusrunko kovin haukotella, kaatuako vai ei…

 20. Panu

  Noita pitopuun tekemiä koloja tuli kyllä pienennettyä poistamalla pieni siivu tyvestä. Pieniä koloja jäi eikä ne johtaneet raakkaamiseen.

 21. Kaato on ollut hyvä, tukkikoivu on hyvä, mitäpä muuta vois sanoa kuin että myös Stihlin akkusaha on hyvä, jess!

 22. Akkusahoihinkin sopivia viilanohjamia on olemassa. Jako on 1/4″ ja viilan läpimitta 3,2 mm.
  Ohjaimia löytyy ainakin HVA-kauppiailta ja niiden hinta on 12,5 €. Viilaa löytyy myös ja se näkyy olevan 2 €/ kpl.
  Minusta ainoa haaste on, että viila ketkeaa erinomaisen helposti.
  Jos tarvitsisin, ostaisin varmasti Ryöbin isoimman akkusahan. Siinä on tehoa ja ketjunopeutta mielestäni parhaiten. Mutta minulla on kaksi (2) pikku-Tilhiä, jotka kaipaavat käyttöä.
  (Jos Tollolta kysytään, niin ne on tietenkin varastettu entiseltä työnantajalta).
  Jos ihan tosissaan ajatellaan akkusahoja, niin onhan toimivan ketjun hankinta aikamoinen satsaus, varsinkin, kun tehot jäävät joka tapauksessa niin pieneksi, että se jo päivän tuloksesta leikkaa paljon enemmän kuin parin bensalitran hinnan verran.

 23. Panu

  Stihl on voittanut testit parhaalla leikkuuteholla, siksi päädyin siihen. Ryobi jää kauas taakse lähinnä kai järeämmän ketjunsa takia. Stihlin mikroketju uppoaa puuhun hyvin.

  Teroitukseen olen käyttänyt Stihlin teroitinta, jossa on lattaviila mukana eli lyhentää purupiikkiä samalla.

  Mikroketju ja vastaava laippa ovat kuitenkin vähän heppoisia hankintahommiin eli ketjuja on katkeillut ja laippuja hajonnut. Nykyään osaan käsitella sahaa niin, että harvemmin mitään hajoaa, esim en yritä paksumpioksaisen kuusen pyyhkäisykarsintaa.

 24. Millä sahalla sahasit ennen akkusahaa. Oletko sahannut koskaan kunnon sahalla?

 25. Panu

  Husqvarna 357 (muistaakseni). Ei meinannut pysyä käynnissä tyhjkäynnillä varsinkaan kylmänä vaikka kuinka huollossa säädettiin. On kuulemma ominaisuus, joka johtuu jostain ilmahuuhtelusta tms mikä vähentää päästöjä.

  Lähinnä eron huomaa siinä, että sillä pyyhkäisykarsinta sujui paremmin.

  Lisäksi kokemusta löytyy vanhemmasta Stihlin polttomoottorisahasta (026?) ja Stihl 480 raivaussahasta. Stihlin saha ei meinannut lähteä käyntiin kovemmilla pakkasilla ja raivaussaha ei myöskään pysynyt kunnolla käynnissä tyhjäkäynnillä huollosta huolimatta. Kun kerran kävi niin, että ajoin 85km palstalle eikä raivaussaha lähtenyt ollenkaan käyntiin niin totesin, että polttomoottorien kanssa pelleily loppui tähän myös raivaussahan osalta.

 26. ”Stihl on voittanut testit parhaalla leikkuuteholla, siksi päädyin siihen. Ryobi jää kauas taakse lähinnä kai järeämmän ketjunsa takia. Stihlin mikroketju uppoaa puuhun hyvin.”

  Mikä testi – mikä Ryobi? Ketjunopeus on samaa luokkaa kuin ammatti-polttomoottorisahoissa. Ryobin akut isotehoisia, ketju on vaihdettavissa, jos siltä tuntuu. Kun olin ostokuumeessa, niin päädyin jo hypistelemään Ryobia. Sain kuitenkin Panagodilla menemään ohi.
  Nuo moottorisahat, joita ole käyttänyt, olivat epäonnistuneita yksilöitä. Tilhin raivuriin pitää vaihtaa kaasutin (tyyppivika).
  Ei kannattaisi yrittää kovalla pakkasella Raivaussahahommiin. Pakkasella sen voimansiirto on hirveän kankea, taikka sitten kuiva.

 27. Panu

  Ostin tosiaan Stihlin akkusahan vuonna 2014 ja tsekkasin testit silloin. Tilanne voi olla muuttunut mutta mitä olen katsonut vidoita Ryobista niin aika hitaasti uppoaa puuhun. Tarkoitatko, että Ryobiin voisi laittaa mikroketjun?

  Kävin testaamassa myös Pellenciä, jonka pitäisi olla akkusahojen kuningas mutta sekin upposi hämmästyttävän huonosti puuhun juuri teroitetulla ketjulla.

  Äkkiseltään googlaamalla en löytänyt tuoretta akkusahatestiä, jossa olisi mitattu leikkuuteho. Metsälehti hoi, tuommoista testiä kaivattaisiin!

 28. ”Kuhan laitteet kehittyvät ensin”? Katsoppas mikä hiiliharjattoman DC-moottorin hyötysuhde on. Jopa teknikko kykenee ymmärtämään, ettei se siitä tule juuri nousemaan. Akkuteknologiassa sen sijaan on paljonkin kehitettävää.

  Youtubesta löytyy kiinnostuneille vertailuja
  https://www.youtube.com/watch?v=MDyjY3uiWp0&t=428s

 29. Panu

  Toi onkin loistava idea eli testissä pitäisi olla verrokkeina saman hinta/painoluokan polttomoottorisahoja.

 30. Mottimasa

  Minkä kokoinen lie tuo huku tuossa videolla? Mielestäni molemmilla erittäin huono leikkuuteho, kyllä tuollainen pölli pitää likelle 5 sekuntiin katketa. Moottorisahan pitää olla sellainen jolla saa kuusta karsiessa lykätä vauhdilla pitkin vedoin oksaa poikki, ei siitä mitään tule jos oksa kerrallaan pitää kihnuttaa. Jos saha on huono se pitää vaihtaa. On mukava sahata sahalla joka lähtee hyvin käyntiin ja harvemmin sammuu koko päivänä kesken sahauksen, terä on kunnossa ettei tarvitse turhaa kihnuttaa. Onhan akkusaha hyvä pihahommissa, mutta oikeaan savottaa en vielä ilman pensakanisteria lähtisi.

 31. Teoriassa sähkömoottori on hyvä, koska sillä saavutetaan nopea kiihtyvyys ja suht hyvä vääntö. Tuohon leikkuunopeuteen ei auta muu, kuin lisätä kierroksia masiinaan tai välityksiä niin, että kuormitettuna ketjunopeus pysyisi selkeästi yli 20 m/sek. Se tarkoittanee, että lisää voimaa moottoriin, mikä taas edellyttää painoa lisää, samoin akku pitää olla isompi.
  Reppuakkua en ole mieltänyt varsinaiseen hakkuutyöhön sopivaksi. Tuntuu, että kaapelit repun ja sahan välillä sitovat liikaa.
  Jos puuhaillaan askartelumielessä, niin silloin toimii varmaan, kunhan kotelo sahalle on hyvä.

 32. Ja akkusahan kanssahan siitä bensakanisterista hyötyä onkin. Saahan sen kiukuspäiten sillä poltettua että saa nuotion syttymään.

 33. Akku pitää ottaa pois ennenkuin polttaa koko keksinnön.
  Olen muuten sata-varma, että normaalikuntoinen ja ammattitaitoinen metsuri hakkaa esim enskaa päivässä huomattavan paljon enemmän esim Pikku-Tilhillä, kuin parhaallakaan mahdollisella akkusahalla. Jos sillä kuluukin pari litraa bensiiniä, sen kyllä korvaa ne viisikin kuutiota enemmän tullutta hakattua kuitupuuta.

 34. Nykyään ei oikeen saa puolueetonta tietoa mistään laitteesta. Nämä akkusahat olisi ollut mielenkiintoinen Vakolan testissä.

 35. Panu

  Sahaamiseen reppuakku on ihan jees, itse sahahan on sen kanssa höyhenen kevyt. Kun vetää pöllejä kasoihin niin pitää pudottaa reppu selästä tai yrittää taiteilla irrallaan heiluvan johdon kanssa. Pitäis olla joku teline vyössä, johon sen pikkuakun kokoisen liittimen voisi laittaa.

  Käytännössä tulee ensin sahattua nuo sahaan menevät akut loppuun ja reppuakku on käytössä vain tarvittaessa.

 36. Reppuakun tulisi toimia virtapankkina, joka lataisi akut malliin reilun kännykän kokoinen virtapankki, jolla kännykän voi ladata nopeasti ja useammankin kerran.
  Kuitenkin haluaisin, että akkusaha olisi käytettävyydeltään ja teholtaan samaa luokkaa kuin MS- 201. Silloin voitaisiin jopa odottaa läpimurtoa.
  Kunnon hakkuutekniikkaan kuuluu, että pölli pannaan kasaan joko hyvin tai huonosti aina, kun se on valmis.
  Ei pöllejä sahailla pitkin metsää ja sitten aleta kanniskelemaan niitä pitkin ja poikin. Sitten löytyy oksa tai pari, joiden takia saha pitää hakea ja karsia ne oksat. Työn tuottavuus putoaa roimasti ja kuormittavuus lisääntyy.

 37. Noinhan se olisi kyllä hyvä olla. Kun näitä lataussydeemeitä on jos jonkinlaisia voisi tosiaan kehittää mukana kulkevan akkukapasiteetin jolla saisi sahan akkuihin koko ajan uutta virtaa. Autoihinhan tällaisia pika-apupaketteja kait on. Aina kun sahan akku alkaisi hyytyä pudottaisi sen latauspisteelle vaikka siihen nuotio/tukikohtapisteelle. Kyllä silloin ainakin päivän pärjäisi ja ei tarvitsisi selässään rontata painoa.

 38. pihkatappi

  Oleellista olisi tuon sahan tehon lisäksi, että akkujen hinnat laskevat reilusti. Akun teho heikkenee kokoajan ja varmaan nuo sähkösahatkin kuluu siinä missä polttomoottorisahatkin? Varmaan ovat tulevaisuudessa jopa edullisempia käyttää kuin polttomoottori sahat.

 39. Koneviestin testissä ( v. -17) taisi HQ:n ja Stihl:in isot mallit olla parhaita. Makita myös pärjäsi hyvin. Jos käyttö on muutakin kuin omenapuiden karsintaa pihassa ja rankojen katkomista polttopuiksi. Sama leikkuuteho kuin pienissä bensasahoissa.
  Vara-akkujen tarve lisää hankintakustannuksia, mutta onhan niillä muita etuja . Jos ei ihan ammatikseen ole tarve tehdä eh-hakkuita, niin mikä ettei . Hakkuutekniikkaakin voi ihan hyvin harrastaja soveltaa tarpeen mukaan ; jos on akkureppu , niin kasausvaiheessa voi vaikka yhden käden vesurilla ne jääneet oksat karsia pois.

 40. Joskus kokeilin hakkuuta lainassa olleella uuden mallin Makitalla, sillä kaksiakkuisella. Muuten kuin polttomoottorisaha, mutta häiritsevää on kytkimen nykäisyn puute, jos ketju nojaa pieneenkin oksaan tai risuun, ei ketju lähde pyörimään akun oikosulkueston vuoksi…käyttö hiukan tökkivää, kahvat olivat paremmat kuin monessa halvemmassa polttomoottoripäristimessä…katkontahommissa loistavia laitteita, kyllä itsellä pienempiin hommiin on haaveessa hankkia ko. Makita, koska on sellaisen akkuja akkuporien ja muiden vehkeiden vuoksi jo valmiina.

 41. Panu

  Ostin ensimmäisen akun (mallia 180) sahan kanssa vuonna 2014. En ole mitannut käyttöaikaa mutta kyllä se on lyhentynyt alkuperäisestä, ei kuitenkaan liikaa eli kyseinen akku on edelleen täydessä käytössä.

  Alkuperäinen akku-Stihl hajosi tänä vuonna. Näkyvää vikaa ei ole mutta ei lähde pyörittämään. Akkukotelo on aika likainen, voi johtua siitäkin. Päädyin tässä tilanteessa ostamaan uuden Stihl MSA 200:n 14″ laipalla, koska nykymalli on tehokkaampi eikä kolmosella alkava hinta ole paha. Vanha malli lähtee myös paljon laiskemmin pyörittämään terää, ilmeisesti turvallisuussyistä. Yritän vielä jossain vaiheessa putsailla vanhempaa sahaa ja mahdollisesti korjautan sen kakkossahaksi jos en itse saa kuntoon.

 42. Mottimasa

  Mitenköhän mahtaa tuollainen akkusaha lähteä rallattamaan jos jättää yön yli metsään niinkuin perinteisesti metsä varusteet savotalle jätetään? Tuli vain mieleen kun polttomoottorisaha odottaa taas pölliläjän alla kuusen oksilla suojattuna ens lauantaihin asti että pääsee sahaamaan, sieltä se hörähtää niinkuin palmun alta vaikka on tullut vettä, räntää ja pakkasta. Kyllä tuo akku pitäisi saada ladattua metsässä niinkuin jätkät meinasi, ei oikein tule repun kanssa mitään muuta kuin raivaushommista. Ei kai nyt ihan makitan porakoneen akuilla moottorisaha pyöri?

 43. Makitan akut ovat kyllä kehityksen huippua ja antavat yllättävän kovaa potkua ja pitkään. Ammattitimpurien suosima akkukonesarja.

 44. Mottimasa

  Mikä siinä on kun akkuporakoneet merkistä riippumatta kalliitkin menettävät akkunsa tehon näin satunnaisessa kotitalouskäytössä vaikka niitä lämpimässä säilyttää. Muutama vuosi ja akku ei enää pidä virtaa ollenkaan, lataat täyteen ja poraat reiän tai pari, seuraava käyttö muutaman viikon kuluttua ei akussa virtaa enää ollenkaan. Pitää kyllä sitten jotenkin virtaa jos käyttö on heti, muttei uuden akun veroinen kuitenkaan.

 45. Mottimasalle tiedoksi, kaksiakkuinen Makita toimii kahdella ihan porakoneakulla. Suositus 5 Ah akut. Nykyiset litiumakut parhaimmillaan lämpiminä, eli akut ladattuna palstalle, ei mitään järkeä jättää pakkaseen menettämään virtaansa.

 46. Akkukoneiden käyttöohjeessa kyllä lukee, että AINA käytön jälkeen ladataan!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat