Kommentit (27)

 1. Gla

  Hyvin puu silti on kasvanut. Mikä puulaji on kyseessä?

 2. Paju?

 3. Tikat imeneet mahlaa koivusta keväällä.

 4. Metsäkupsa

  Veikkaisin raitapuu, joskus myös haapakin punalahoisena tuolta näyttää.

 5. Haavoissa tuo kuvio usein on ainakin näkynyt jos on joku hirven raiskaama raakki.

 6. Leppä!?

 7. Jokin lehtipuu kuitenkin koska tyvessä näkyy olleen myös (kanto)vesa .
  Sädesieni (?) .

 8. Eikö tuo ole aivan tavallinen haapa? Leppä olisi punainen

 9. Vahvasti näyttää haavalta, taikka haavan sukulaiselta.

 10. Haapa ja Cossus cossus…

 11. Ilman kossuakin voisi olla jopa hybridihaapa. Kasvu sen oloista eli voimallista.

 12. Omissa nyt pääosin kuusen harvennuksella joutui konemies kaatamaan edestään muutaman hybridihaavan todella pahasti hirvistä kärsineellä pienellä kuviolla. Aikanaan pitkään sinnittelin ilman aitaa kun tuntui turhauttavalta sellaista pienen alan ympäri laittaa. Noh,kun ei päässyt nousuun vaan aina tuli raiskiota niin laitoin ja sähköistinkin. Nyt otanta oli jotain 5-6m3:n luokkaa ja se oli laitettu omaan kasaansa koivujen viereen ilmeisen hyvän laatunsa vuoksi. Vain pieni osa tavarasta oli lahovikaista ja aika lievästi nekin. Paljon täysin puhtaitakin. Tuo kielii että toivoa on kautta koko haapaviljelmieni kohtalaisesta jalostusarvosta. Vaikka lähes kaikissa hirvet ovat vahinkoa päässeet tekemään.

 13. A.Jalkanen

  Laitetaan ny viäl pihlaja, kaikkia muita lehtipuita onkin jo veikkailtu.

 14. Jeessi. Et taida tietääkkään, että haapa hakataan erilleen koivusta, vaikka siitä keitelläänkin kuituja samaan kattilaan koivun kanssa.

 15. Noh, tiedä sitten teenkö edes sillä tiedolla mitään. Mutta katsotaan sitten kun on haapaa kolmesataa mottia läjässä. laitetaanko koivut samaan?

 16. Kuvan kuvio on kyllä hieno ja harvinaisen selkeä. Laittaa kyllä miettimään että mistähän johtuu että puun solukossakin tauti leviää hiukan samaan tapaan kuin ihmisessäkin. Säteittäin ulospäin puhkeamiskohdastaan ja etäpesäkkeitä hamuten. Noilla uloimmilla pisteillähän ei ole enää suoraa yhteyttä taudin ytimeen vaan ne ovat juuri niitä ”syövän etäpesäkkeitä”. Leviää muussakin kuin suorassa ”ruokintayhteydessä”.

 17. MIISU4F

  Hieno otos!

  Jos ei olisi kyse polttopuusta, olisin heittänyt paskamarja eli terttuselja. Haisee niin pahalle, ettei kukaan kai sitä sisätiloissa ainakaan polta?

  Terttuseljat raivataan tavattaessa kumoon. Niillä vanhetessaan paksuja puumaisia runkoja ja juuri tuon näköistä lahoa. Terttuselja on kevyttä ja pehmeää raivata.

  Polttopuuna: arvaus on sitten minultakin Raita tai jopa Omenapuu.

  Omenapuusta tulee mahtava maku lastuina kalansavustuspöntössä.

  JeesHV. niinpä! Puun salattu elämä. Nestevirtaus. Kun puuhun iskee laho, kai ne itiöt kulkee myös nesteiden mukana edestakaisin latvaan ja juuristoon. Niin jospa leviää siten uloimmille alueille ajan kuluessa. Syksyllä nesteet juuristoon, keväällä taas kohti oksia ja latvaa. Siitä etäpesäkkeet?

 18. Lahottaja ei tarvitse nestevirtauksia, se etenee ”omin voimin”.

 19. Niin se on että ei etene lahottajasieni nestevirtauksien mukana ympäri puuta. Juurikääpäkin leviää n. 20 cm/ v. juurista ylöspäin eikä käy välillä latvassa. Se on sieni eikä virus.

 20. Poppeli on puu

 21. Niinpä, ja haapa ja poppeli onkin sukulaisia. Oletan kuitenkin edelleen että kyse haavasta.

 22. Meilä on poppeleita rannassa joita joutuu aina kaatamaan pois. Niissä on myös tumma kuviollinen keskiosa

 23. Tämä puu oli paju.

 24. Hmm, aika huimakasvuinen paju? (siis raita)

 25. Metsäkupsa

  Olen samaa päätellyt, kuin jesse edellä. Itse en ole kyllä aitoa pajua tommoisilla kasvuilla ja karkeahkolla kuorellä tavannut.

 26. ”Piilipuu”

 27. Raita tai halava. Muita ”oikean puun kokoon” kasvavia pajulajeja ei taida Suomessa kasvaa luontaisesti.

Luonto Luonto

Keskustelut