Myyrät viettävät välivuotta

Jyrsijämäärät ovat valtaosassa Suomea korkeintaan maltilliset.

Metsämyyrät runsastuivat kesän 2024 aikana Metsä-Lapissa. (Kuva: Wikimedia Commons/Juri Kowski)
Metsämyyrät runsastuivat kesän 2024 aikana Metsä-Lapissa. (Kuva: Wikimedia Commons/Juri Kowski)

Myyrien määrä suurimmassa osassa Suomea on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan tällä hetkellä niin vaatimaton, että taimituhoja ei ole odotettavissa alkavana talvena. Ainoastaan eteläisen Suomen alueilla, missä esiintyy runsaasti metsämyyriä, voi syntyä havupuiden latvavaurioita.

Luken seurannan mukaan Keski-Suomen pohjoisosissa, eteläisen Suomen itäpuoliskolla ja etelärannikon läheisyydessä myyräkannat runsastuivat viime kesänä. Päijät-Hämeessä ja Päijänteen itäpuolella tavattiin syksyn pyynneissä runsaasti metsämyyriä, muualla kannan nousu oli maltillisempaa.

Myös peltomyyriä esiintyi jonkin verran itäisessä Suomessa.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa myyräkannat kasvoivat viime vuoden aikana, mikä enteili huippua tälle syksylle. Kannankasvu jäi kuitenkin hyvin vaatimattomaksi kesän aikana.

Eteläisen Suomen keskiosissa esiintyy runsaasti metsämyyriä, muuten myyräkannat ovat maltillisia.

Satakunnan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen lounaisalueen seurantapyynneissä saatiin vain niukasti jyrsijäsaalista. Näillä alueilla kannat ovat olleet vahvat vuosina 2022 ja/tai 2023. On odotettavissa, että jyrsijämäärät kasvavat ensi vuoden aikana.

Oulun seudulla, Kainuussa ja Ylä-Lapissa myyräkannat olivat kannanvaihtelunsa huippuvaiheessa syksyllä 2023. Kannat ovat viime talvena, ja viimeistään lumen sulamisen jälkeen, romahtaneet ylimmässä Lapissa odotusten mukaisesti. Oulu–Kainuu-seudulla myyriä oli syksyn seurantapyyntien mukaan vielä kohtalaisesti, mutta määrien odotetaan vähenevän alkavan talven kuluessa.

Metsä-Lapissa varsinkin metsämyyrät runsastuivat kesän 2024 aikana. Ensi kesä saattaa olla myyrävuosi. Läntisimmässä Lapissa myyrät runsastuivat odotusten vastaisesti vain vähän kuluneen kesän aikana. Itä-Lapissa on sitä vastoin tavattu kuluneen syksyn aikana paikallisesti runsaasti petolintuja, mikä kertoo kohtalaisesta myyräkannasta näillä alueilla.

Kirjoittajat ovat Luonnonvarakeskuksen tutkijoita.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat