Kunhan seuraavalle tyvelle asti näkee

… ja muutaman säästötaimen latvan päässäkin.

Eli yliskoivujen poistoa tuiskutellessa

Kommentit (20)

 1. Tuollaisissa ylispuiden poistoissa moottorisahakarsinta voisi olla paikallaan, vaikka rungon sitten ottaisikin hakkuukone kasittelyynsä.

  Toki sen voisi pätkiä ja ajon tehdä pitköpuomisella metsäkoneella, taikka voisi käyttää vinssiä…

 2. Paras vinssi tuohon on pinotavarasakset, johon kyykkymoto tarttuu kiinni ja vetoo niin että pölli liikkuu eikä meinaa.

 3. suorittava porras

  Siinähän näyttää olevan ihan normipuu ,joita nykyään kiskotaan päivittäin motolla ensiharvennuksilta ja taimikoiden päältä. Pahimmat on pakko katkaista oksarajasta ,kun ei pysty karsimaan latvaosaa.

 4. Gla

  Eli sinä päivittäin korjaat hoitamattomista kohteista ylispuita
  Vaikeata on kuvitella, että minun ja kiipikän kuvien koivut tuollaisiksi käkkyröiksi ehtivät kasvaa. Tässä kuvassa olevan kaltaiset voisi jättää säästöpuiksi, ellei niitä kovin paljon ole. Jos tuollaisia taimikon päältä korjataan, säästöpuita taitavatkin olla. Kuusten pitäisi olla tuossa vaiheessa jo tukkipuun kokoa tai lähellä sitä.

 5. Visakallo

  Voitte vain kuvitella, kuinka paljon tuommoisia puita löytyy jatkossa, jos jatkuva kasvatus lisääntyy!

 6. Gla

  Mistä nuo jk-metsään kasvaisi. Vai tarkoitatko, että ne jätetään siemenpuiksi?

 7. Visakallo

  JK-metsään joudutaan jättämään harvaan asentoon niitä puita mitä kulloinkin on käytettävissä, eikä kaikki niistä ole aina kovin laadukkaita.

 8. suorittava porras

  Tuossa sentään on uskallettu kaataa tuo koivu . Jokin aika sitten harsin (luitte aivan oikein) taimikon päältä puolentoista motin haapoja ja koivuja. Suurimmat oli pakko jättää pystyyn ,kun kaadon aiheuttamat tuhot olisivat olleet valtavat. Isoja runkoja jäi taimikon päälle toista sataa kappaletta hehtaarille. Melkoinen velho on hän ,joka korjaa ne jossakin vaiheessa ilman taimikon/nuoren metsän täystuhoa.

 9. Melkoinen pölhö on hän joka jättää noin isoja koivuja taimikon päälle. Eihän tuollaiseen ole mitään syytäkään. Alkaa kyllä ihmetyttää minkä ihmeen tapaisten metsiä tuo suorittava lainkaan sääteleekään.

 10. On harhaa kuvitella, että Metsurityönä noiden isojen susipuiden kaato ja karsinta olisivat ”liian kallista työtä”. Sekin, että puu kaatuessaan murskaa ”valtavan aukon” on pienimunaisten ropakantaa.
  Kun tiheään taimikkoon / nuoreen metsään kaataa ison rohjon, toki monta nuorta puuta särkyy, mutta voin kokemuksesta kertoa, että myös monta nuorta puuta säästyy.

  Ei muuta kuin nurin vaan ja oksat pois – Ja unohtakaa metsurityössä se ennakkoraivaus, se on vain pirunmoinen haitta työssä liikkumiselle. Hakkuun yhteydessä raivataan – ja mieluusti vasta kaadetun puun valmistumisen jälkeen.
  Ammattitaitoinen metsuri hakkaa helposti esim 5 kpl noita 1,5 kiinnon haapoja ja koivuja / h. Jos hänelle maksaa kympin kuutio työpalkkaa, niin takaan, että sekä metsänomistaja, että metsuri ovat tyytyväisiä.

 11. suorittava porras

  Eipä ole näkynyt metsuria avittamassa työmaalla 25vuoteen. Itse nuo on raadeltava ,mitkä pystyy tai jätttävä kasvamaan. Jäljet näkyy ,kun runkoa on pakko kiskoa vähintään mittansa pienemmän metsän sisällä karsittaessa. Joskus konetta on jopa ajeltava edestakaisin taimikossa ,että homma onnistuu.

 12. Toisilla se on tuota ja toisilla taas ei. Mutta Jätkän mallin hyväksyn kyllä. Se tuli viimesellä ylispuukohteella nähtyä. Aina sinne kasvukykyistä puuta jää vaikka monta meneekin.

 13. Ei taida löytyä sellaisia isäntiä jotka maksaa 7,5 motin työstä 75 euroa. On se aika kova kynnys saada se metsuri apuun. Uskon että suorittavalla sopisi tosi hyvin että metsuri karsisi nuo latvat.

  Sitä en väitä etteikö se olisi tuossa tapauksessa hyvä ja tarpeellinen mutta kun se maksaa……

 14. Ei ole ainakaan minulle maksanut. Parikin kertaa minun metsäurani aikana motoa avustavana ollut metsuri ja se kuului kauppaan eli mitään pystykaupan huononnuksia minulle ei tullut. Kerran tehty pelkkänä metsurityönäkin konetyön mukaisella pystykaupalla. Puukasat mitattiin silloin tien varressa ja tuloutus sen mukaan ja normipystykaupan kuutiohinnat. Sopimuskysymyksiä.

 15. suorittava porras

  Paljonkos tapahtumasta on aikaa? Ei ne ostomiehet enää jouda juoksemaan jonkun puunyssäkän perässä mittailemassa. Korjuupomokin kävi melkein käsiksi ,kun ehdotin ,että metsuri kävisi tekemässä puut ,jotka olivat turhan isoja tälle koneelle.
  Kernaasti aintaisin vanerikoivikot ja pihapuuhommat metsureiden tehtäväksi ilman pienintäkään kateuden häivää menetetyistä moteista.😊

 16. Onhan siitä varmaan liki kymmenen vuotta mutta voisi tarpeen mukaan onnistua vieläkin. Ei täällä päin vielä pinomittaustakaan aivan hylätty ole.

 17. Kuormainvaaka on täällä kehittyneiden menetelmien alueella käytössä ollut jo ainakin parikymmentä vuotta.

  Kun taimikon päältä hakataan isoja ylispuukoivujasieltä täältä, vaikkapa hakkuukoneella – Sanotaan sat r/ ha keskikoko +1,5 kiintoa, niin kyllä se maksaa Ponssellakin yli 10 €/ kiinto + muut kulut.

  Ei kai kukaan urakoitsija niitä sieltä harsisi avohakkuun taksoilla?

 18. Metsäkupsa

  Vuosi sitten oli itsellä metsurit isoja yliskoivuja ja mäntyjä kaatamassa puolipäivää. Kauppaa tehdessä ostohenkilö jupisi, mutta loppujen lopusi firma palkan metsuriparille maksoi. He kaatoivat ja tarvittavissa määrin karsivat, jonka jälkeen moto katkoi ja mittasi. Myös vuotta aikaisemmin toimittiin samoin kaksivaihekasvatus kohteessa. Sopimusasioitahan nämä on, johon vaikuttaa kauppasuhteet ja myyntimäärät.

 19. Just noin Metsäkupsa. Suhteista on joskus hyötyä. Jopa useimmitenkin.

 20. Kyllä metsuri on käynyt moton kouraan liian isot kaatamassa ilman mitään jupinoita.

Metsänhoito Metsänhoito