Kuusen istutus koivikon alle

800m pitkä ja 15-25m leveä pohjoisrinnekuvio tien ja kallion välissä. Ravinteikasta ja istutettavissa suoraan maahan.
Mietin vain kokemuksia kellään ja miten tapahtuu koivuken päätehakkuu 20v kuusten seasta aikanaan ? Kolhuja tulee varmasti,mutta ei tuo koivikkokaan priima ole ja jokunen aukkokin…

Kommentit (16)

 1. Metsäkupsa

  On kokemusta ja kokemukset erittäin myönteisiä, etenkin aloittajan kuvion kaltaisessa tapauksessa. Tällä hetkelläkin koivikoiden alla luonnon suomaa, että istutettua kuusikkoa. Hakkuussa vauriot ovat yllättävän pienet, toisin kuin usein väitetään. Heinän kasvu pysyy paremmin kurissa, kun on koivikko taimikon päällä rehevällä maalla. Motolla olen hakkuuttanut ylispuut, ilman lämpötila suojanpuolella syytä olla.

 2. Kiitos kokemuksen jakamisesta, Metsäkupsa.
  Mites konemiehet, yksityistieni kyseessä,niin kannattaako tietä lähempänä olevia kaataa tien yli koneelle, että voi puida takaisin kuviolle tienpenkalle. Vai meneekö ihan sekaisin… Aattelin , että jäävien puiden kannalta varmaan parempi,että mahdollisimman paljon latvoja kaatuu taimikosta poispäin. Vaikka suojaa kait 20v. Kuusi jo hieman itseään.

 3. Panu

  Ehkä kannattaisi mutta firmasta riippuen voi olla tiukat turvallisuusohjeet, jotka kieltävät tielle kaadon. Lisäksi runkoihin voi tulla hiekkaa, mistä ainakin sahurit saattavat polttaa päreensä.

 4. Tuon kallion päältä kaadettin isoja kuusia moton jälkeen -98 . Olin vinssimiehenä armeijan jälkeen ja eräänä.päivänä raktorin päässä. Johonkin kuusen tyvi tökkäsi, valmetti nytkähti taaksepäin, vaijeri sakkeleista irti ja 30m vaijeria täydestä.vedosta päälle. Oli kylmä talvi ja pirusti päällä,mutta kyllä tuli mustelmia ja kypärässä kolisi. Onneksi veto tuli suoraan,eikä.piiskannut.
  Pappavainaa laittoi koivua perään,oli lahopaikkoja.

 5. Viime kesänä oli koivikon toinen harvennus, alla kuusentaimikkoa. Aika hyvin oli taimikko säästynyt vahingoilta, UPM asialla. Hakkuun jälkeen kävin harventamassa kuusentaimet, otin raakit pois, tein kuusiryhmiä niin että kuvittelin miten koivut saa 20 vuoden päästä ehkä pois. Eihän tuo ota jos ei annakaan.

 6. Gla

  Miten tuo kuusten kaatojuttu nyt meni? Kallion päältä kaadettiin ja laittoin lahon takia koivua? Ei siellä koivikkoa näy. Vai tarkoitatko nyt kuvan koivikkoa, jossa on ollut ennen lahoa kuusta?

 7. Moto meni tämän kallion ja tienvälin. Ylös.jäi puita,mihin koneei yltänyt, mitkä jälestä kaadettiin alas tiellepäin ja korjattiin ite sahattavaksi. Koivikon paikalla olleessa kuusikossa.oli mätävikaa. Näissä meni aikanaan paljon hevosuraa sinne tänne,niissä.ainakin oli.

 8. Gla

  Jos koivikon paikalla olleessa kuusikossa oli lahoa, kannattaakohan siellä vielä kuusta kasvattaa. Toki kuusten juuret on jo lahonneet aika suppealle alueelle ja jos harvassa kuusta kasvattaa, ehkä tartunnan riski alkaa vähentyä.

 9. Hyvin on kannot lahonneet. Tekisikö tuo kun on varjossa ja kosteutta riittää kallioilta. Ja kun raivurilla menin tuon 3 v sitten oli kyllä runkoa mahottomasti. Nopeuttaisiko se vanhojen kantojen lahoamista. Leppää oli myös paljon. Eiköhän tuossa 2v kuusi ala venymään ensikesänä.

 10. ”….yksityistieni kyseessä,niin kannattaako tietä lähempänä olevia kaataa tien yli koneelle, että voi puida takaisin kuviolle tienpenkalle…” Jos on harrastaneisuutta, eikun.
  Tekisin niin eikä sille ole muuta estettä kuin se, että pystykaupassa sahamies EI saa olla yhtä aikaa päristelemässä.
  Jos kaataa kauempaakin ja karsii oksat jotteivät vastakarvaa lanaa taimia, taimikosta jää paljon pystyyn.
  Hiekan määrä riippuu ammattitaidoista…

 11. Onnistuu varmasti,kuvio on niin kapea että joka puu ylettää kaataa tielle mistä korjuu onnistuu ilman vaurioita,karsii sahalla niin ei taimet lahmaannu.

 12. Hyviä vastauksia , kiitos niistä.

  Tuli tämän jutun yhteydessä mieleen vielä, että kun pistää uuden puujakson alle,niin eiköös.siinä kannattavuus parane huikeasti ? Ainakin kun koivikko ei ole ihan timanttia ?

 13. Gla

  Minusta kannattavuus voi parantua, jos alikasvosta pääosin on ja istuttaa lähinnä täydennyksenä. Sekin normaalia aukon istutusta harvempaan eli niitä ensiharvennuspuita ei kannata istuttaa.

 14. Juurikääpä säilyy kannoissa (juuristossa) 30 – 40 vuotta, eli jos haluaa alueen puhdistuvan, niin kaikki kuuset pois koko sen ajan ja esim koivun kasvatus yhden puusukupolven ajan.

 15. Jätkä on oikeassa. Tässä on n. 25 vuotta vasta. Mutta kototien varressa niin pakkohan se on ensi keväänä laittaa taimia.
  Onko muuten muilla tullut eteen, kun uudistusalala on vielä ilman taimia ja siinä olisi yli 10 % lahopaikkoja ,että tilanomistaja saa käteensä kartan tms. alueesta missä kannattaisi uudistaa muulla kuin kuusella ? Minä en ole saanut vaikka uudistustyöt on sovittu aukkokaupassa.

 16. Pitäisi luultavasti itse merkata karttaan istuttajaporukalle (kiireiselle) ne kantojen ympärykset minne sopisi esim. viljellä koivua .

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat