Kommentit (9)

  1. Rinnantasalta 25 cm? Laadukasta sahatavaraa, jos kuka haluaa höttöä.

  2. metsä-masa

    Mutta vuosikasvu valtavan hyvä. oliko kuuse kasvupaikka metsikön sisällä, vai jotenkin erikoinen, rinteessä valuma-alueella vai miten ?

  3. Metsän sisällä notkossa kasvanut. Ojan varressa. On tuo rk:ltakin yli 30 cm. Koivut hakattu pois kuusikon päältä joskus v.? Leppiä kasvoi kuusten seassa siellä täällä. Ihan omiaan sahatavaraksikin sillä kantohinnalla jota puusta maksetaan.

  4. Visakallo

    Silloin kun kaikki kasvutekijät ovat kunnossa ja harvennukset tehty ajoissa, kuusen kasvua ei pysäytä oikein mikään. Tahtovat karata ylijäreiksi jo 50 vuoden iässä.

  5. Todellisen kuvan kasvun vaihteluista saa kun tarkastelee vuosikasvuja noin viiden metrin korkeudelta.

  6. Mitä tuo kuitukasa vai tukkikasa?

  7. Tyvi on kuitukasassa. Mutka tai tyvilenkous luultavasti syynä. Toinen syy lyhyen tukkimitan puute aptissa. 31 tukki olisi jo tuostakin tullut. Voisihan ne sahauksen kelpaavat tyvet erotella mutta on liian työlästä. Joskus tehty sitäkin (sovittu ostajan kanssa) ja hyvää sahatavaraa tuli melko iso vinopino. Osa tyvistä meni silloin eri paikkaan lyhyenä vanerisorviin.

  8. Visakallo

    Paljon puhutaan negatiiviseen sävyyn höttöpuusta, mutta kuusen osalta juuri se on antanut minulle jo kymmenet vuodet parhaan taloudellisen tuloksen. Oikealla maapohjalla oleva, ajallaan hoidettu ja harvennettu kuusikko kasvaa hyvin nopeasti järeäksi sorvipuuksi, jonka hinta on ainakin täälläpäin ollut jatkuvasti sahakuusta selkeästi parempi. Kuusikossa saa kiertoaikaisen tukkiprosentin nousemaan 80 prosenttiin, eikä kiertoaikaa tarvitse mitenkään venyttää. 50-60 vuotta riittää hyvin.

  9. Niin! Turha on yrittää laatua kasvattaa, kun höttöpuusta saa kuutiota kohti saman hinnan kuin hyvälaatuisesta järeästä puusta. Raha ratkaisee – ainakin vielä. Toivottavasti Venäjältä ei tule enää oikein hyvälaatuista tukkia, kun tuonnin pitäisi olla loppu!
    Kun aikoinaan olin MH:lla hommissa, oli ykköslaadun männyn tyvitukin vuosilustojen oltava tasaisesti alle 3 miillimetriä paksu. Nykyään sellaisia sanottaisiin A-laadun tyviksi, mutta ostajakaan ei puukauppatilanteessa arvosta sitä ainakaan hinnalla.
    Sahalaitoksella A-tyvet valkataan aivan omaan taskuunsa, josta ne sahataan omana eränään, eli kuorimon jälkeen on laaduttaja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat