Liki 500-vuotias seinähirsi

Keittiöremontissamme löytyi lattian alta vanha lovettu hirsi (kuvassa 2. oikealta). Rovaniemellä tehdyn ikämäärityksen mukaan pölkyksi jalostettu puu on syntynyt 1549, kasvanut vuoteen 1827 saakka ja veistetty sitten talon seinähirreksi. Samanlaista hirttä löytyy myös talomme tuvan seinistä. Puu on hyvin tiheäsyistä ja varmaankin siksi säilynyt näinkin pitkään.

Kommentit (6)

 1. Metsäkupsa

  On tosiaan honkapuuta, johon ei laho hevin pysty.

 2. Petkeles

  Ihmeen hyvin löytyi ennen hirsiseiniin 200-400 vuotiaita puita. Varmasti löytyy nykyäänkin yhtä hyvin kun vanhoja metsikkökuvioita kerrotaan löytyvän ihan tavallisista talousmetsistä.

 3. Minkälainen seinä siellä lattian alla on, jossa tuo hirsi seinähirtenä oleili?

 4. Vanhat ns. aarnimetsät joita luullaan hyvin vanhoiksi on yleensä paljon nuorempia koska ne on esim. vanhoja kaskimaita. Nykyään vanhat metsät tuppaa palamaan poroksi ennen kuin ehtivät 300 v:n ikään. Samalla lisääntyy CO2-päästöt ilmaan.

  Venäjälläkin laajoja metsäpaloja tänä kesänä paljon enemmän kuin aiemmin on ollut. Hyvä metsäautotieverkosto ja – metsien hoito vähentää niitä paloja täällä ja pienentää paloalueiden kokoa hyvin.

 5. Kyllä ne haussa oli vanhat hirret ennenkin. Tosin niitä löytyi kun haki tarpeeksi kaukaa. Nyt ei löydy kun kaikki on käytetty viimeiset 1800 -luvulla

  500 vuotta sitten Suomen väkimäärä oli varsin pieni. vain asutuskeskusten lähimetsät oli tyhjennetty. Ajoittain oli pula polttopuustakin.

 6. Meikäläinen mittautti vanhasta riihestä hirren iän. Sillä kohtaa oli ensimmäinen vuosi 1592 ja puu kaadettu talvella 1843-44. Oli ollut ilmeisesti ensin asuinrakennuksen seinässä ennen päätymistään riihen seinään.

  Näillä main oli järeitä puita vielä 1860-luvulla. Tuvan katossa on 10,5-metrinen n 40 cm korkea hirsi.
  Tehokasta sakkia olivat. Vuonna 1933 oli vain jäljellä yhden tukin puita. 4,8 m ja 6 tuumaa. Ja vähän niitäkin.

Harrastukset Harrastukset