Kommentit (7)

 1. Edellisissä kuvissa on mättäälle istutettuja mäntyjä ja niin on tässäkin. Tästä hakattiin lähes puhdas kuusikko pois, hakkuutähdet ja kannot lähtivät myös. Kannonnoston yhteydessä tehtiin mätästys ja jälki oli minusta oikeinkin hyvää. Pohja on laihaa mt:tä Keski-Suomessa. Istutus toukokuun lopulla 2011 ja kuva on otettu tänä vuonna elokuussa. Hehtaarille laitettiin 2300kpl männyn pikkupaakkua, kuviolla koko reilu 4 hehtaaria. Varhaisperkaus tehtiin heinäkuussa. Lehtipuu vedettiin kokonaan matalaksi. Mätäs taitaa olla paras muokkaustapa istutusmännyillekin. Nyt täytyy vielä muutama vuosi jännittää hirvien suhteen.

 2. Komia taimikko. ja vielä mäntyä.

 3. tamperelainen

  Hienolta näyttää valokuvassa.Miten Pete arvioit tässä vaihessa laatua,näyttääkö hyvältä ?

 4. Jos tämä välttyy pahalta hirvituholta, niin laatu tulee olemaan ok. Vaikea toki arvioida kun päätehakkuuta itse tuskin näen. Ensiharvennukseen ei kuitenkaan ole kuin 15 vuotta :), jos hyvin käy.

  Uskon, että laatu on vähintään samaa tasoa kuin nykyisten varttuneiden istutusmänniköiden laatu, eli pääosin hyvää tai tyydyttävän hyvää. Perusteluna se, että tässä on käytetty jalostetusta siemenestä kasvatettuja paakkutaimia.

  Vieressä hieman rehevämmllä pohjalla samaan aikaan istutettuja kuusia. Nekin ovat lähteneet kasvuun hyvin, mutta kyllä tämä männikkö ensiharvennetaan monta vuotta ennen kuusikkoa.

 5. metsä-masa

  Tätä voi pitää mallina hyvästä viljelyketjusta. Taimimäärä on valittukin jo alunperin normaalia korkeammaksi, siitä syntyy pituuskasvun kilpailua ja alaoksien normaalia kuivumista jo ennen ensiharvennusta, Arvokas kuvio !

 6. Taitolaji saattaa varsinkin istutusmänniköistä laatupuuta. Ymmärrän mansen kysymyksen laadusta. Vaikea kuvasta päätellä oksien kasvua mutta tiukempi kasvuasento taimikonhoitoon/enskaan saakka ei olisi pahasta.

 7. Avojuuriaikaan rehevempiäkin pohjia istutettiin männylle ja niistäkin on pääosin kehittynyt riittävän laadukkaita. Aika näyttää miten tässä käy. aattelen toimia niin, että lehtipuu ei missään vaiheessa enää nouse mäntyjen tasalle. Seuraava perkaus todennäköisesti jo viiden vuoden päästä ja kaikki lehtipuu matalaksi. Alueella on kohtuullisen vahva hirvikanta ja senkin takia vesakko täytyy pitää poissa. Jos taimikkoon tulee aukkoja niin tulevaisuuden jättöpuut saa toki jäädä niihin.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut