Kommentit (8)

 1. Jos jotain puuta nousee niin tulos on OK. Ei välttämättä kannattaisi edes raivaussahalla käsitellä vaan odotella jokunen vuosi ja tilata risupeto tms. paikalle.

 2. Näkyy olleen hirvien vakituista laidunaluetta, kun lähes joka rungossa on latvanvaihtomutka hirventurvan korkeudella. Ainoa vaihtoehto tuossa on kuusi, jos metsätaloutta halutaan harjoittaa. Muussa tapauksessa kannattaa tutkia suojeluvaihtoehto.

 3. Kaupunkinaapurin surkeita edesottamuksia. Kun vanha tukkimetsä oli leivottu, heinittyneen ja jo vesakkoisen n. 4 ha alueen Mk:n herrat kehottivat uudistamaan. No tietysti kaivurilaikutus+ mä-kylvö joka jäi hoitamatta.Torna osti ne metsät ja raivautti…

 4. ”Jos jotain puuta nousee niin tulos on OK..” ei kyllä vakuuta ainakaan kannattavan metsätalouden linjassa. Aikajana kuvan kehitykseen ja sippipuustoon on n.12 vuotta.

 5. Niin. Mitäs me nyt sitten oltaisiin mieltä,

  a) paljonko on alkuinvestointi,
  b) milloin on päätehakkuuvuosi ja mihin hintaan ja
  c) mikä näin ollen on aukon tuotto

 6. ”Sivusta seuranneena”..:
  a) 0€ hakkuun jälkeen. N. 4 vuoden kuluttua kaivurilaikutus+mä-kylvö
  b) n. v.2008, taisi olla Stora E hintaan?
  c) ?

  Tavan mo:lla tuolla menolla kyllä metsät loppuvat. Seuraava sukupolvi ei saa mitään tuottoa…

 7. a) periaatteessa yhtä hyvään tulokseen olisi päässyt ilman männynsiemeniä, ehkä jopa ilman laikutustakin. Laitetaanko laskelmaan alkuinvestoinniksi 0 euroa vai 400 euroa/ha?
  b) päätehakkuuvuosi voisi olla esimerkiksi 2060 riippuen siitä, siunaantuuko kuusentaimia alle metsän sulkeutuessa.
  c) :hen allekirjoittanut ei osaa vastata, mutta kai lopputulos on koivukuitua 220 m3/ha eli nykyhinnoin päätehakkuutulo on siinä 6000-7000 euroa/ha.

  Yritän tässä hakea sitä, että tässä tilanteessahan on nyt olemassa se noin 15-vuotias koivuntaimikko. Voimme jeesustella, mitä aiemmin on tapahtunut, mutta koska kukaan ei kuitenkaan pysty kääntämään kelloa taaksepäin metsässä, niin katsotaan mieluummin tulevaisuuteen.

  Vaihtoehtoja on siis ainakin 3:

  x) uudistusalan raivaus, mätästys, kuusen istutus. Investointi maksanee jotakuinkin 1500 euroa/ha. Lopputuloksena esimerkiksi vuonna 2083 päätehakkuutili 18000 eur/ha.

  y) nykypuuston kasvattaminen ainespuukokoon, voimakas harsinta ja vastaavien kuusien istuttaminen muokkaamattomaan maapohjaan, jolloin kierto päättyisi varovasti arvioiden vuonna 2100.

  z) nykypuuston kasvattaminen päätehakkuuseen, jolloin siis jo 37 vuoden kuluttua saataisiin 6000 eur/ha. Alle voi muodostua taimikko, jolle voidaan laskea rahallinen arvo.

  Mutta: mikä onkaan kannattavin näistä?

 8. Niinpä, lähinnä y). Tuo olisi nyt pitänyt edes harventaa nyt vain parhaille taimille n. 1200/ha. Tuossa on yli 3000. Jos olisi oma, istuttaisin ku-taimet sitten (ei urille) koivikon ollessa n. 10 metristä. Loppu normia…

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat