Kommentit (10)

  1. Onko tuossa paikassa mahdollisesti kallio lähellä? Kuivana kesänä koivut voivat haihduttaa maan niin kuivaksi, että kuuset kuolevat.

  2. Kyllä kallio on tässä kohti pinnassa.

  3. Veikkaisin kuivuuden tekosiksi. Itsellä on samanlaisia kuusia, joissa alaoksissa vielä vihreää. Kallio on lähellä, vain kymmeniä senttejä maata vaivoin.

  4. Itellä pari 100v pellonreunakuusta meni latvasta 15m nyt syksyllä. Ensin toinen elokuun lopulla latvasta ruskeaksi niin että reilu tyvitukki jäi vihreäksi. Sama tauti iski viereiseen kuuseen syyskuussa niin että latvasta 10m ruskeana. Epäilisin kyl kirjanpainajaa

  5. Samanlainen havainto Kallion reunalta missä vesi myös virtaa ylempää. Ite tulin siihen tulokseen että joko kuiva tai sitten kuivan ja märän voimakas vaihtelu. Pieneltä alueelta meni useampi iso puu lajista riippumatta, varuilta tuli tehtyä siihen pieni aukko ja kaikki kuivaneet puut pois.

  6. Kaarnakuoriainen, tässä tapauksessa pikkukirjanpainaja, on tod.näk. syyllinen puiden kuolemaan. Kuivuus on kuitenkin ollut edellytys tuhoille. Pikkukirjanpainaja iskee ohuempiin kuusiin ja nimenomaan puun yläosiin ja latvoihin. ”Kalliokuusikot” kannattaa kasvattaa erityisen harvassa asennossa. Tai laittaa pinoon ja uudistaa männyllä.

  7. Kyllähän pystyyn kuivuneilla kuusilla on koko syksy tullut keskuslämmityskattilaa lämmitettyä. Mitään toukan käytäviä ei ole näkynyt ja paikat ovat olleet sekä rehevissä maaperissä että mäkirinteissäkin. Kyllä ilmaston kuumeneminen eli kesä jätti jälkensä. Aika monenlaisissa maastoissa on kuusia kuivunut, niin suuria kuin pieniä.

  8. Latvasta alkanut tuho voi olla myös kuusentähtikirjaajan aiheuttama. Itselläkin pari pihan reunakuusta meni samalla tavalla. Kuiva kesä ja kallio melko pinnassa.. Pitää tutkia toukkien syömäkuviot kunhan talven mittaan saan puut nurin. Nyt veikkaan tähtikirjaajaa.

  9. Hyöteistuhohan sen on, mutta veikkaisin edellisen tapaan, että kirjanpainajasta ei ole kyse. Sehän iskee vanhoihin ja kaarnoittuneisiin kuusiin. Tässä lienee taustasyynä viime kesänä kuivuus, joka heikensi kuusia hyönteisille sopivasti ja tasoitti tietä. Nuo tulevat lisääntymään ilmaston lämmetessä. En siis suosittelisi istuttamaan kuusta liian kuiville tai karuille paikoille.

  10. Kiitoksia kaikille arvioinneista. Kuivuus on varmaan yksi alulle panevista tekijöistä. Täytyy seurata ja tutkia mitä tapahtuu jatkossa ja laittaa tänne raporttia.

Metsänhoito Metsänhoito