Kommentit (11)

 1. metsä-masa

  Kuvan tiedoilla kasvupaikka on ollut OMT pohjalla terve kuusikko. Harvennettiinko normaalilla alaharvennus mallilla ?, normaali- ja pillutukki kertymät hyviä

 2. Kipi

  metsä-masa. Mikäs tavaralaji se pillutukki on?

 3. Lehtomainen pohja kyllä,ikä n.50v.Yläharvennus tyyliä varovasti käytettiin niin kuin tuossa mainitsin.Kyllähän tukin määrä näillä hintasuhteilla on pyrittävä maksimoimaan.

 4. Tukin maksimointiin aika ouotoa jos silti yläharvennus? Eikö päätehkkuulla olisi paremmin tukkia alaharvennuksen tuloksena. Ja järeämpää. Kuten joskus aina olen maininnut on tukin valmistusaikakin huomattavasti pidempi. Joten yläharvennuksella menit vielä pidentämään valmistusaikaa.

 5. Yläharvennus on kyllä ilman muuta järkevä toimenpide,jos:
  – ylispuut ovat jo ”kasvunsa kasvaneita”turilaita
  – ylispuiden korjuu ei tuhoa jäävää puustoa
  -jäljelle jää kehityskelpoinen puusto

 6. Kuusikossa varsinkin ja 2. ( tai 3. harvennus) harvennus varovaisena ylispuuhakkuuna tuottaa parhaan tuloksen , eli jää riittävästi hyviä lisävaltapuita pystyyn.

 7. metsä-masa

  Kilpi: Pikkutukki runko on, joka ei vielä täytä läpimitta / pituus ko. kaupan normaali tukin minimimittoja, yleinen hintataso pikkutukille on n. 10 € kuidun hintaa korkeampi.

  OMT- pohjalla kuusikko kehittyy nopeasti, eli hallittu päältäpäin harvennus voi olla perusteltua, ettei rungot karkaa ylipaksuksi nykyisille nopeille sahalinjoille !

 8. jees h-valta:Miksi kaataa kasvava lähellä tukkirungon järeyttä oleva halpa kuiturunko,jos voidaan ottaa vierestä 1 tai 2 tukin runko.10-20 vuotta ja tästä kuiturungosta hakataan tukkia.Tätä tarkoitin tukkimäärän maksimoinnilla.Pelkillä alaharvennuksilla kuitupuun määrä kiertoaikana nousee isoksi.Siinä olet oikeassa,että kiertoaika hivenen tällä tyylillä kyllä jatkuu.

 9. Se 1-2 tukin runko olisi aivan samoin parin vuosikymmenen päästä neljän tukin runko. Nykyäänhän ei juurikaan liian järeäksi pääse koska sorvitukki pelastaa niissä.

 10. metsä-masa

  Sorvitukki on erittäin hyvä tavaralaji, sen puuttuessa meni takavuosina tervettä tukkia sellunkeittoon ja polttoon !

 11. Arvokasvu% on paras kun puu on siirtymässä kuiturungosta tukkipuuksi. N. 17 – 19 cm rklpm, muutama vuosi lisäkasvua ja puun arvo ~ 2:n kertaistuu. Siihenhän se perustuu yläharvennuksen käyttö, kunhan muistetaan, että ei sovi aina puuston tilaan. Jos jäävä puusto on huonolaatuista ja jää liian harvaksi, ei homma kannata metsän tulevaisuuden heikentyneen tulon takia.

Puukauppa Puukauppa

Artikkelit

Kuvat