Kommentit (5)

 1. Kuusessa ilm. ”tuulenpesä” joka syntyy kasvun muuttumisesta muistaakseni sienitaudin seurauksena. Kerran jätin aukolle pystyyn ison kuusen jolla vastaavan tyylinen pallomainen tihentymä oli latvassa. Muutaman vuoden pysyi pystyssä. Olisi pitänyt jättää isohko alue sen ympäriltä pystyyn, niin oisi ehkä pysynytkin . Jos haluaa suojella niin tuossa auttaa ympäristön puuston harventaminen vähittäin lisää jotta erikoisen puun juuristo ehtii vahvistua.

 2. Havupuilla ”tuulenpesät” ovat kasvuhäiriöitä ja siksi enemmän satunnaisia kuin koivulla, jolla se on sienen aiheuttama ja esiintyy usein runsaasti paikallisesti. Esim. Kemissä on tai oli ainakin aikaisemmin paljon tuulenpesiä koivuissa.

  Tuo on sikäli erikoinen, että koko latvus hyvin tuuhea. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa rauhoittaa. Kiva seurata onko geenivirhe ja ympärille ilmestyy vastaavanlaisia.

 3. Pallolatvaisuus ei taida johtua geenivirheestä. Miten se geenivirhe vaikuttaisi vain yhteen kohtaan puussa ? Pallolatvaisia kuusia on hyvin harvassa yksittäisinä puina , ja pallon yläpuolella latva saattaa jatkaa kasvuaan normaalisti. Kasvupisteiden vioittuminen syystä tai toisesta on tod. näkösempi syy.

 4. Tuohan ei varsinaisesti näytä pallolatvaiselta, vaan latva kasvaa edelleen mutta tuuheampana. Löysin aikanaan taimitarhalta koivutaimen, jossa alaoksat normaalin rauduksen, mutta sen yläpuolella kaikki lehdet merkittävästi poikkeavat tasareunaiset ja lehtivihreä kuroutunut. Kyseessä lienee oli sellainen aikanaan puhuttu ”runkomutaatio”, eli geenivirhe on syntynyt kesken kasvun syntymän jälkeen. Lehdet olivat varsin mieluisia tuholaisille, joten ei pysynyt hengissä, kun piti varsin suurena siirtää muuton mukana toiseen paikkaan.
  Mielenkiintoista seurata näitä erikoispuita.

 5. Petkeles

  Juu, latvasilmun mutaatioitahan nuo on. Suattaapi olla jupinat sopivat aikanaan Esson pöytään, mutta kun sitä mutuilua tulee netissä, on ainoa syy kirjoitusten päiväsaldon täyttämisessä. #uuninpankko

Luonto Luonto

Kuvat