Pienaukon "taimettuminen"

Tässä 0,34 ha:n aukossa ei tarvita varhaisperkausta. Tarvitaanko muutakaan perkausta aikanaan?
Tässä oli istutusvuonna paha tukkimiehentäituho (= n. 70 %). Täydennysistutettiin seuraavana vuotta, mutta osa syödyistä elpyikin.
Mitään perkauksia ei ole tehty.
Kuten näkyy toistaiseksi on syntynyt luontaisesti vain muutama männyntaimi. Jatko taitaa olla vielä huonompi.

Kommentit (10)

 1. Yllättävän vähän on syntynyt koivuvesakkoa, vaikka toisessa kuvassa on taustalla riukuuntuneita koivuja ihan liiaksi asti.

 2. Tuskimpa olis luontaisesti näin hyvin uudistunut. Jotenkin tuntuu että nämä pienaukot tarvitsevat vähintään istutuksen jotta tulosta saadaan. Tästähän on juttuakin vasta tulleessa metsälehdessä.

 3. Taitaa olla kivikot niin kuivia pinnasta , kun kaikki parhaat kasvukohdat on jo miehitetty, että ei ota koivuakaan . Oliko tuossa muuten tehty maanmuokkausta ollenkaan ?

 4. mullakin tuli sama mieleen muokkauksesta, kun noin paha tukkimiehentäituho.

 5. A.Jalkanen

  Pyrittiinkö tässä istutusmännikköön mutta tuli luontainen kuusikko? Ei näytä pahalta jos on kuuselle sopiva kasvupaikka.

 6. Eikö tässä ole istuskuuset ja muutama luontainen mänty?

 7. Tehtiin laikutus kuten normaalisti näillä kivisillä mailla, joilla mätästys ei onnistu. Muokkaus ei suojellut.
  Maapohja on suunnitelman mukaan tuore kangas (keskikarkea moreeni). Saattaa olla karummasta päästä, koska kuvio oli jätetty ”saareksi” aiemmin ympärille tehtyyn aukkoon. Ympärillä olevan 2 kertaa harvennetun 45-vuotiaan kuusikon ppa on 21, keskipituus 17 m, keskilpm 19 cm, tilavuus 172 m3/ha (josta tukkia 60 m3), runkoluku 792 kpl/ha ja kasvu 9,4 m3/ha.
  Siis ei ole mäntyä yritetty vaan noita kuusia,

 8. Huonot on omat kokemukset pienaukoista. Harvaksi jää, jos jotain sinne tulee. Kolmesta pienaukosta yhteen on laitettu kuokalla kuusta 50-100kpl, siitä syntyy metsä koivujen kera. Kahdessa muussa aukossa heinä on päälaji.

 9. metsä-masa

  Kolmesta omasta pienaukosta olen seurannut taimettumista viisivuotta. Kuusen ja koivun pienaukoissa on havaittavissa harvaa, vain satunnaisesti muutamia kuusen taimia heinikon seassa. Männynpienaukkoon on puskemassa kuusta jota siihen ei toivottu, kasvupaikka on kuivaa / kuivahkonkankaan rajapintaa.

  Pienaukot on kooltaan 0,3-0,4 ha. Seuranta-aika on vielä lyhyt, mutta vaikuttaa siltä, että aikaa taimettumiselle on annettava ja paljon. Männyn taimikko täyttyy kuusilla, jonka virkeä alkukehitys taantuu ensimmäisen harvennuksen aikoihin.

 10. Yli 10 vuotta sitten tehty sekametsään väljennyshakkuu, jossa isoja kuusia on harvassa ja muutamia pienaukoiksi luettavia alueita. Ei ole tullut kuin yksittäisiä kuusia. Pääosin kasvavat vattua ja muuta heinikkoa. Kaivinkoneella laikutettuihin kohtiin on tullut koivun taimia, jonkin verran myös mä-taimia. Jonkin verran on siirtämällä istutettuja havupuita. Rehevät pienaukot ei taimetu kunnolla itsekseen .

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut