Puulaji vaihtumassa

Hoidon puutteesta johtuva tavallinen tarina.

Kommentit (18)

 1. Alikasvoskuuset ja ohuet koivut pois, kunnes koivujen tiheys on oikea. JOS on kyse rauduskoivuista.

 2. Noita tarinoita vain on aivan liian vähän. Kyllä paljon enemmän koivua voisi yleensäkin metsissämme kasvattaa. Onko suorittava tietoinen että ainut puulaji jota tuodaan vuosittain maahamme huomattava määrä. Ei kansantalous todella ainakaan huonone jos koivu jossain hiukan alaa valtaakin. Yhden motokuskinkaan asenne ei onneksi kuitenkaan aivan oikeaa kehityssuuntaa enää käännä. Tätä paljon lisää!

 3. Gla

  Suorittava varmaan tarkoitti, että tuo on perustettu kuusikoksi, mutta tulikin koivikko. Ei kovin kannattava tapa harjoittaa metsätaloutta, joten ei sitä lisää tähän köyhään valtioon kannata toivoa.

 4. suorittava porras

  Männikkö on tällä kertaa ollut luovuttavana osapuolena. Hukkuu valtoimenaan rehottavaan koivuvitelikkoon helposti. Kun ennakkoraivaus on tehty ja muutama tuhat raippaa katkaistu maahan,on tilanne se ,mikä kuvassa näkyy.

 5. Kuvissa näkyy asiallinen koivumetsä. Mikään ei ole mennyt sen kummemmin vikaan. Minäkin olen istuttanut männikköä ja siitä tuli koivikko jossa muutama sairaan vialloinen mänty on päässyt hirvien raiskaamista karkuun. Koivut sentään olivat suht kunnollisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Suorittava voi katsoa metsästäjänä olevansa osasyyllinen näihin tuiki tavallisiin tarinoihin metsän kasvatuksessa. Jos ensisijaisena huolena olisi metsien kuntoisuus meillä olis neljännes nykyisestäkin hirvimäärästä.

 6. En ole koskaan istutetun taimikon onnistumisesta huolta kantanut. Tärkeämpää on että alue on uudistuskelpoinen eli muokkaushan takaa täälläpäin aina luonnollista taimiainesta enemmän kuin riittävästi paikkaamaan tuhoutuneet istutukset. Kansantaloudellisesti on vain hyvä että tuemme taimituotantoa. Lopputuloshan on lähes varma epäonnistuminen nykyisellä hirvitiheydellä jokatapauksessa. Saahan sieltä sekametsän aina nousemaan. Ja se on hyvä se.

 7. Sähköaitoja ihan muuten vain värkkäillyt metsiin? ? ?

 8. Haavikot ovat erikoispuuviljelyä ja niillä on omat kommervenkkinsä. Tarkoitan nyt näitä sinunkin vain ymmärtämiäsi havupuuistutuksia. Sitäpaitsi osallistut niiden kustantamiseen että pieni ilo siitä sentään myös minulle.

 9. Usein tuommoset kohteet on kuvion rehevimmistä kohdista. Vähintään tuoretta kangasta on kasvupaikka ja siksi ottaa lehtipuuta jonka alle sitten tulee kuusta. Mänty ollut väärä puulaji uudistattaessa ainakin paikoin. Turha syyttää raivaamattomuutta koska juuri kukaan ei lähde erikseen montaa kertaa kiertelemään taimikon rehevimpiä länttejä raivaussahan kanssa, kun esim. 2 kertaa ei riitä vesakon kasvun hillitsemiseen.

 10. Minustakin näyttää aika rehevältä männylle.

 11. Parempilaatuinen puu tuo koivukin on tuohon maapohjaan kuin mänty. Tuohon jessen kuusiuskovaisuuteen että nytkin on suurin kysyntä kuusentukilla. Koivutukilla taas heikoin. Se että lehtikuitua tänne rahdataan niin väliäkös sillä. Tukillahan se tulos tehdään jos se vain annetaan kasvaa tukkikokoon. Sen päättäköön jokainen itse.

 12. Ehkä jossain osissa suomea noin mutta esim. täällä tehdään suomen suurinta mäntysahaa joten eiköhän kaikkia lajeja tarvita vielä. Koivussa on nopea kuitukin aivan hyvää tuotetta. 20 vuotta eikä lainkaan suotta, (viime harvennus).

 13. Muistatko jesse milloin mäntytukista tai – kuidusta on ollut puutetta ? Ei tule mieleen ihan viime vuosina.

 14. suorittava porras

  Jesse pullistelee koivunkasvatuksella ,mutta ei saa koivuistaan 40 litraa /kpl isompia. Toisaalla kehutaan kuvan maapohjaa ,mutta koivu ei kasva kuitenkaan merkittäviin mittoihin. Kuvan sekametsässä on ulkoilutettu raivuria kahteen kertaan tuloksena koivun osalta alle 50 litrainen lirveikkö. Ensimmäisen raivauksen kannot olivat sammaloituneet ja viimeisellä kartalla oli lipaistu enimmät kuusen taimet kumoon. Harvalukuiset männyt olivat järeytyneet edes välttävästi.
  Jos koivu kerran kasvaa niin mahtavasti ,miksi sitä ei malteta kasvattaa riittävän kookkaaksi? Olisiko osaamisessa puutteita?
  Aikoinaan harjoittaessani lihakarjan kasvatusta maksettiin isommista elukoista parempaa kilohinta. Metsäpuolella palkitaan siitä ,että saa kasvamaan riukumetsän jäykemmät puun sijaan ja metsän pilaamisesta vielä erityiskorvaus.

 15. Selvästi nuo koivut on kasvaneet liian tiheässä jotta olis järeytyneet paremmin.

 16. Se koivun osuus joka pudotti keskilitratilavuutta oli ostajan haluja ostaa ja muut minun alkujaan tarjoamat huomattavasti järeämpiä. Tuo pienpuupalsta oli reilusti alle kahdenkymmenen vuoden kasvulla. Että sekin sinällään kyllä kelpo saavutus.

 17. suorittava porras

  Noissa Jessen kommenteissa on tuttu kaiku siltä ajalta ,kun lapset olivat pieniä. Naapurin poika väitti vaimoni pyytäneen kaveria yökylään , vaikka parempi puolisko oli ehdottanut varovasti vierailun siirtämistä myöhemmäksi. Äidiltä lupa tällä keinoin heltisi ja poika pääsi meille pidennetylle vierailulle , vaikka tahtotila meidän puolella ei ollut yhtä vahva.😊
  Tuskin ne ostotoimihenkilöt keppimetsien perään erityisesti kuolaavat.

 18. Tosiasioita on tapanani täällä kertoilla. Ei ollut minun vielä aikomus mennä sinne puolelle tietä kun toisenkin ala oli kuitenkin 4,5 ha:ia ettei siinä tekoalan pienuuskaan rassannut. Siellä toisella puolella on eri tilakin mutta eihän se toki haitannut tahtia. Kyllä se nyt vain kuolasi suorittava, ei voi mitään! Tuskin sinun taitosi aivan ostopuolen ajatusmaailmoihin yltää joten suutari pysyköön kopissaan!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat