Tähän piti tulla kuusikko, mutta ei tule aivan heti

Kuvan kohteelta hakattiin sankka kuusikko ja mätästettiin 2012. Istutettiin kuuselle keväällä 2013. Juhannuksen alla 2014 halla tuhosi kaikki sen vuoden kasvut. Arveltiin, että ehkä taimet kuitenkin elpyvät. Elpyminen oli hitaanlaista ja taimia kuolikin, mutta paikalle ennätti kasvaa elinvoimainen rauduskoivutaimikko.
Päätettiin, että kasvatetaankin koivikko. Pitää alkaa lievästi harventaa, että hirvillekin jää jotain.
Saa nähdä miten käy. Hätätilassa pitänee kaivaa ne kuuset esiin.

Kommentit (8)

 1. Kyllä minä kuitenkin vielä etenisin sen kuusikon ehdoilla jos niitä sieltä vielä löytyy. Aika monella metsänomistajlla karkaa ”mopo käsistä” juuri tuossa vaiheessa kun näkee koivikon nousevan. Silloin aletaan ajattelamaan että koivikosta se metsä sittenkin tehdään ja heitetään muokaukseen, istutukseen ja taimiin laitettu raha hukkaan. Suoritaisin normaali perkauksen ja miettisin kuitenkin että onko taimikko sellainen etteikä kuusesta saisi pääpuulajia. Voihan sitä koivikkoa sitten selviin aukkopaikkoihin jättää mutta hyvin harkitusti.

 2. Sillä, paljonko on alaan JO hassattu, ei ole mitään merkitystä. Antaisin koivikon kasvaa vielä hieman ja sitten harvennus oikeaan viljelytiheyteen.
  Koivukuidusta saa suunnilleen saman hinnan kuin kuusikuidustakin, mutta ainakin yhtä nopeasti.

 3. Sen verran hyvin on raudukset lähteneet kasvuun, että tekisin samoin kuin Timppa .
  Kuuset ei tavoita koivuja kasvussa mutta parhaat voisi jättää ja perata niille tilaa koivikon alle varttumaan.

 4. Ilman muuta sillä on merkitystä mitä uuden metsän kasvuun on laitettu jos sillä on mahdollisuus menestyä vaikka vaillinaisenakin. Tuossahan on luontaista taimiainesta ihan riittävästi täydentämään kunhan ei pilata koko hanketta alkuunsa.

 5. Niin, että kun on jo hassattu pari tonnia, eikä ole tullut tulosta, niin pannaan lisää palamaan?
  Neljä vuotta on kuusikon kohdalla mennyt ”äitiinsä” ja Mm haluaa satsata lisää.
  Työthän ei tuolla systeemillä lopu, mutta rahat voi loppua.

 6. Eikö tämä olen ihan selvää? Koivikko harvennetaan aika pian tiheyteen MAX 1600kpl/ha ja istutuskuuset jätetään myös. Koivut poistetaan aivan kuusien vierestä. Sitten seurataan kasvun ihmettä. Nyt ei tarvitse päättää poistetaanko koivut raivaussahalla vai ylispuina kertakorjuuna vai kahdella korjuulla. Ei tarvitse päättää sitäkään kasvatetaanko kuuset ja koivut samassa rytmissä vai eri rytmissä. Luonto ja aika näyttää miten kannattaa toimia. Se on selvää että koivuvesakko kaipaa 1-4 vuoden kuluessa raivaussahaa.

 7. Jostain syystä ei ole kaikille selvää, vaan haluavat lykätä lisää perustamiskustannuksiin rahaa, vaikka tähänastiset tulokset näyttävät suunnan vääräksi.

 8. Pete kertoi asian. Noin on tarkoitus tehdä. Koko kuvio pitäisi yrittää käsitellä mahdollisimman samalla tavalla. Jos nyt jätettäisiin kuusiryhmiä ja suuri osa kuviosta olisi kuitenkin koivua, niin miten kuviota seuraavassa uudistusvaiheessa käsiteltäisiin?

  Jos nyt saa syntymään suht tasatiheän koivikon, niin voisi toivoa, että luonto aikanaan täydentää sinne alle kuusia. Koivujen kohtaloa voi sitten aikanaan harkita.

  Nyt näyttäisi, että perkausajankohta voisi olla kesä 2019.

Metsänhoito Metsänhoito