Taimikonhoito myöhässä?

Syyskuussa 2021 istutettu kuusta ja mäntyä. Nyt loppusyksyn/alkutalven aikana männynlatvat syöty ja/tai nostettu ylös. Sorkkaelukat lienevät olleet asialla. Hmmmh. Onkohan tässäkin taimikonhoito myöhässä? 🙂

Kommentit (16)

  1. Tuttu näky joo…

    Eipä hirville kannata rehua istuttaa, pelkkää kuusta jatkossa.

  2. Motopojan kommentti varmaan.Varhaisperkaus tekemättä ja omistajan syytä etsiä vikaa peilistä.

  3. suorittava porras

    Onko kuvassa isokin aukko? Muutama lisäkuva ympäristöstä toisi lisää valaistusta asiaan. Tuholainen saattaa olla kauris . Metsokin napsii latvasilmuja taimista pesänsä ympäriltä jopa 400 kappaletta pesinnän aikana. Onko kuvassa kyse kymmenistä vai sadoista taimista?

  4. Itsellä totaali tuhoutui 7ha männyntaimikko vastaavalla tavalla…

    Tuosta voi sitten laskea että paljonko meni istutettuja männyntaimia hirven p……..

  5. Ikävän näköistä on, ja harmitus varmasti suuri. Jos mäntyä aikoo istuttaa, on taimet käsiteltävä Tricolla jo ennen maahan laittoa.

  6. Jäläkiviisaana vois sanua , että kylvää olis kannattanut. Karkea maalaji sikäli puoltaa istutusta mutta jos hirvieläimiä on yleensä alueella paljon ,niin ehkä kylvö + luont. uudistaminen. Kuivuus olisi toisin vienyt ne sirkkataimetkin, ainakin jos olisi kylvetty keväällä. Suo siellä vetelä täällä… Kuusen istutus ja vakuutuksesta korvaus jos tuho on laaja.

  7. Planter

    On ihan näköhavainto, läheisellä kalliolla istuskellen, kun kuvan alueella 500 kiloinen ”metso” syksyllä nyppi systemaattisesti keväällä istutetuja taimia. Eikä meinannut edes totella ”taakse poistu” komentoa. Joitain taimia jäi jäljelle, mutta parin vuoden päästä ennuste on niilläkin huono, kuten näkyy.

    https://aijaa.com/y75eKv

    Kylvötaimetkin typistettiin pensaiksi, ei auta sekään. Jälkien perusteella niitä nyppivät myös valkohäntämetsot.
    Onneksi on hirvikanta puolittunut 2000-luvun taitteesta (vaikka ei olekaan täällä), muuten voisi käydä huonosti männyn kasvatuksen kanssa.

  8. Ai per. Oli ajatuskatko. Istutettu 2020 syyskuussa. Ensimmäinen talvi meni ok, nyt syksyn 2021 aikana taimia tuhottu. Varsinais-Suomessa, eli ei Metso ole tuhonnut. Kauriin jälkiä on kaikki paikat täynnä. Pari ha aukon koko. Istutettu noin pari tuhatta kuusta ja tuhat mäntyä. Männyt kuivemmille paikoille rinteeseen, kalliolle.
    Syötyjä taimia kymmeniä..

  9. Panu

    Jos syötyjä tosiaan on vain kymmeniä niin sehän ei ole yhtään mitään. Mutta jos olet löytänyt kymmeniä niin todennäköisesti niitä on paljon enemmän.

  10. Taimilaatikossa olen männyntaimet ruiskuttanut jo monet vuodet.
    Taimien pitää antaa kasvaa laatikossa muutaman sentin ennen kuin ruiskuttaa, sillä tuo uusi muutaman sentin vuosikasvu se se vasta maukas pala onkin jollekin syömärille.

  11. Niin minäkin ensin katsoin, että ehkä kymmeniä taimia oli syöty. Totuus paljastui myöhemmin, kun männyt rupesi muistuttamaan pensaita. Vähintään 90% oli taimista syöty.
    Niitä on keväällä mukava napsia suuhun, kun hangen päällä törröttävät kuin tarjottimella.

  12. suorittava porras

    Mikäs tuon tyvipuolen on kuorinut? Se tuskin on hirvieläinten tekosia. Vahinkoja tarkastaneet henkilöt ovat todenneet ,että myyrätuhojakin yritetään vierittää hirvieläinten tekemiksi.

  13. Anton Chigurh

    suolittava porsas: ”…myyrätuhojakin yritetään vierittää hirvieläinten tekemiksi…”

    Taimikot ovat myyrille marginaalihabitaatti, minne ne uskaltautuvat vain jos aukoissakin saalistavat nisäkäspedot (kettu ja supikoira) puuttuvat. Myyrätuhot ovat ketun- ja supikoirantappajien aiheuttamia.

  14. Itse en ole kuvan taimia nostanut maasta. Ovat kuvattu aivan siitä kohtaa missä olivat. So. myyrä ei niitä liene nostellut. Hanska on mukana antamassa mittakaavaa.

  15. Tricoa heti istutuksen jälkeen. Itse olen aloittanut käsittelyn sirkkataimista, koska saappaan varren pituiset jo kaikki syödään!

  16. Tuostahan varttuu hyvä puu

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat