Tuhoutunut mänty

Mikä on käynyt kaluamassa tätä tainta? Kasvaa pienellä luodolla lähellä rantaa. Mielestestäni hirvet eivät täällä ole käyneet.

Kommentit (13)

 1. Olisikohan kauris.

 2. Tai metsämyyrä.

 3. Marraskuussa taimi oli vielä ok ja viime kesänä ihailtiin, että tuohon saadaan kaunis mänty.

 4. Metsämyyrä syö vain silmut ei taita oksaa. Kyllä viittaisi hirveä pienisuisempaan eläimeen, kun neulasiakin on pystynyt syömään.
  Jänis syö neulasia ja katkoo joskus tietojen mukaan myös versoja. Itse en ole havainnut versojen katkontaa.

 5. Metsämyyrä ei ole kuten Kurki totesikin. Ei näytä hirveltäkään. Metso? Koska jossakin oksassa neulasista on syöty vain osa.

 6. Tuo kyllä toipuu, ellei tuholainen jatka harjoituksia. Antaa ajan kulua!

 7. Totta.
  Katkottujen oksien kärkiiin tulee ensi kesänä silmut.
  Nuo oksat, joissa näkyy olevan silmut, kannattaa myös katkaista.

 8. Latvanvaihto tuohon tulee. Ei silmua tule ainakaan entiseen latvaan joka on katkaistu. Semmosesta oksasta jossa on silmu tulee uusi latva.

 9. Taimi sellaisessa paikassa, etten millään olisi uskonut sen joutuvan syödyksi. Rannalla muutaman kymmenen metrin päässä ollut kauriita, mutteivät ole ennen luodolla käyneet. Tosiaan latvakasvain poikki ja muitakin latvaoksia rispattu niin, että suuri osa neulasista mennyt.

 10. Taimista joista metsämyyrä on syönyt pääkasvaimesta silmut, pääkasvain kyllä kasvattaa uusia silmuja ja paljon kasvaimen yläosaan eikä latvanvaihtoa tapahdu. Alemmat oksat joissa on ehjät silmut yrittävät kyllä ohittaa pääkasvaimen, jos niitä ei poista.
  Puuki voi olla oikessa, että katkaistuun oksaan ei silmuja muodostu. Tuota pitää kokeilla ensi kesänä.

  https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/metsamyyra-soi-silmut-talvella-2014-15/

  https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/korjattu-latva-6-metrissa/

 11. Minusta näyttää, että uusi latva on lähtenyt kuvassakin oksakiehkuran yhdestä silmusta eikä katkaistun oksan kärjestä. Katkennut ja sitten kuivunut latva jää männyllä usein poikaoksaksi, kun ihan sen vierestä lähtee uusi latva kasvuun tai sitten tulee monilatvainen , jos oksista kasvaa useita uusia latvoja .

 12. On siinä yksi kesä kasvateltu uusia silmuja ja niitä on tyypillisesti aika monta. Kyllä tuo pitäisi selvitä siitä, että sivukasvaimet ovat menossa ohi. Ne olen sitten poistanut toinen kuva.

 13. Jos tuo Salmuksen kuvan katkaistu pääkasvain ei kuiva ensi kesänä, niin siihen tulee kyllä silmuja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat