Varhaisperkausta suorittaessani havaitsin harmikseni hirvien syöneen suurimmasta osasta kuusentaimia latvakasvaimet. Saako näistä vielä kunnon taimia poistamalla useat uudet latvat ja missä vaiheessa kannattaa leikkaus tehdä ?
Hirvien aktiivisuuteen taimikossa edesauttaa rajalle pystytetty suolakivi ja ruokintakatos…
Latvat korjautuu yllättävän hyvin, kun ylimääräiset latvakandidaatit leikkaa. Varminta leikkuu olisi kai tehdä talvella, mutta joulukuusiviljelmälläni tekemien havaintojen valossa lahoriski on olematon leikkuuajankohdasta riippumatta.
Kerran pystykarsin kokeilumielessä kesäkuussa rinnankorkeudelta noin 7 cm kuusia puolentoista metrin korkeudelle jalopuuviljelmällä, liki kaikki reheväkasvuisia tuoreita oksia. Kolmisen vuotta myöhemmin löin ne nurin ja viipaloin runkoja moottorisahalla. Lahosta ei ollut mitään merkkejä.
Minulla myös sama juttu. 1..2 m kuusentaimista syödään latvat. Siitä seuraa pensastuminen ja vain alaoksien pituuskasvua.
Olen katkonut ylimääräiset latvat ja lisäksi suoristanut nauhalla kiristämällä parhaan jatkolatvan suoraksi poistetujen latvojen tyngistä. Kuvassa näkyykin olevan runkoa tekevän latvakasvun tynkä johon tuon sivulatvan voi kiristää. Sitten syksyllä Tricoa latvakasvuun. Tänä vuonna latvat kasvoivat puolimetriä. Ehkä 5 vuoden kuluttua voisi jo lopettaa Trico-kasittelyn.
On tämä hullun hommaa näiden hirvien kanssa.
Eräällä palstallani ilmeisesti kauriit ovat tehneet vastaavia tuhotöitä. Ensin metriseen kuusikkoon, sitten reilut kaksi vuotta sitten istutettuun kuusikkoon. Sapettaa hivenen, kun samasta taimierästä edellisenä päivänä istutettu taimikko veljen mailla nyt kolmen kasvukauden jälkeen on metrin mittaista ja oma hädin tuskin polven korkuista ja monilatvaisuutta luonnollisesti on.