Tuleva ensiharvennuskohde

Äestetty ja kylvetty. Heinätty. Hirvituhoilta säästynyt männikkö. Myyrätuhoilta ei. Hienojakoista, kuivaa maata. Mt-pohja. Puolukkaa ja sananjalkaa kasvaa pohjalla. Aukkokohtien heinän lisäksi. Kuuselle liian kuivaa. Koivu on testauksessa viereisellä kuviolla. Kolme kuivaa kesää ei ole koivua oikein räjäyttänyt kasvuun. Ensiharvennus saanto tulee olemaan aika vaatimaton, mutta parempilaatuisten puiden elinvoiman kannalta ajankohtainen.

Kommentit (5)

  1. Hyvä. Näyttäisi parhaita puita niin kuin oksitun. Itse olen sahaillut nyt oksia ensiharvennus silmällä pitäen ohjeena hakkaajalle, että oksittujen puiden mukaan sitten harvennus. Näin jää ne parhaat puut kasvamaan.

  2. Ykkös – ja kolmoskuvan perusteella näyttää ihan siltä, että taimikonharvennus on jäänyt tekemättä ainakin perkauksesta eteenpäin. Puustossa oli pitänyt tehdä selkeää väljennystä ja kasvussa jälkeenjääneet riu`ut poistaa.
    Jos metsätyyppi on MT, niin se on riittävän tuoretta männikön kasvaa, kunhan runkoluku olisi oikea.
    Kilpailussa voiton puolelle päässeet männyt ovat jo karsiutuneet = alaoksat kuolleet, joten ne alkaisivat putoamaan, kun tiheys olisi oikea.

  3. Mitenkäs harvaksi ne männiköt pitäisi taimikonharvennuksessa laittaa? Kuviolla ei taida ylittyä 2200kpl/ha edes parhaiten taimettuneilla kohdilla. Ja ne kohdat ei näy noissa kuvissa.

  4. Minusta tuo on erinomainen kohde ensiharvennukselle. Itse antaisin vielä kuvioiden perusteella pari vuotta kasvaa. Aika rehevää maapohjaa kuitenkin kun vuosikasvut ovat melkoiset. uskon että jos liian aikaisin harventaa voi oksien kuivuminen vähentyäja puun laatu kärsii.

  5. Harvennukselle ei olisi mikään kiire jos puuston laatu olisi parempi. Kaksi haaraisia, mutkaisia ja paksuoksaisia riittää. Nyt joutuu katsomaan harvennus ajankohtaa noiden parempilaatuisten latvusten perusteella. Puustoisemmilla kohdilla tiheys tippunee 1200kpl/ha nurkille. Harvemmilla paikoilla otetaan vaan se että mahdolliset hyvät rungot ei jää kasvussa alle. Harvennetaan sitten lisää kun siltä näyttää. Pohja kantaa kuitenkin ajaa melkein kelillä kuin kelillä ja lähialueella on tulossa lisää kuvioita ensiharvennusikään. Ei tule jäämään tulevaisuudessa yksittäiseksi käsittelykuvioksi.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut