Turvemaan uudistus

Tällä kohteella tehtiin uudistushakkuu männyn siemenpuuasentoon. Muokkaus tapahtui kuokkakauhalla pinta pois kaapaisemalla, siten että kynsistä jäi matalat urat turpeeseen. Turvetta ei rikottu. Irronnut pintakerros nosteltiin ilmaviksi kasoiksi maatumaan. Vadelmapuskat ovat kapeita kaistaleita kasojen kohdilla. Nyt laikut ovat hyvin taimettuneet, ongelmana on hirvien läpikulun aiheuttama polkeentuminen. Turvetta on paksussa, kuvion reunaojienkin kohdilla yli 1,5 metriä.

Kommentit (5)

 1. Metsäkupsa

  Kyllä arvelisin hirvenpolun olevan pienehkö riesa verratuna vadelmaan.Sitän uskoakseni parin kesän jälkeen koko alan peittävä kasvusto,jossa männyn teipat hätää karsimässä.

 2. Kuvasta todellista tilannetta on toki vaikea hahmottaa, mutta miksi tuolle kapealle kuviolle on jätetty siemenpuita kun reunametsä hoitaisi siementämisen?

 3. Kyllä, vadelma tulee olemaan melkoinen haaste tällä kuviolla. Vasemmalla olevassa 2000 uudistetussa ja mätästetyssä turvemuuntumassa vadelmaa vain moton oksakasojen kohdilla. Tämä kertoo laajasti muokatun maan ongelmista, mitä siemenpuuasento vaatii. En usko että vadelma valtaa koko alaa, kaikkissa sen verran hieskoivua, joka ehtii ennen varhaisperkausta hallitsevammaksi. Aika näyttää…
  Siemenpuut jätettiin varmistamaan molempien reunojen taimettuminen, osa niistä tulee jäämään jättöpuiksi. Ne tullaan korjaamaan oikeanpuoleisen kuvion uudistuksen yhteydessä, ulottuvat miestyökaatona kuviolle asti. Määrä on myös niin vähäinen, että voivat jäädä vaikka lopullisesti kuviolle.
  Laukkujen taimimäärä todistaa hyvin sen, että kylvö ja luontainen vaativat turvemaalla koskemattomuutta turpeelle, jotta kosteus riittää taimelle kuivempanakin aikana.

 4. A.Jalkanen

  Miten olisi tuhkalannoitus jos turvetta on noinkin paksusti?

 5. Tuhkalannoitusta olen harkinnut puustoisille alueille. Mutta toistaiseksi en ole siihen lähtenyt, vaikka tuhkan selkeät hyödyt tiedän. Talouden tulisijojen tuhkat on vuosia viety iltakävelyillä läheisen suon männyille, puoli sankoa runkoa kohden näkyy jo neulasissa.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut