Vanha työkalu

Vanhan niittyladon purkutyön aikaan löytyi esi-isien käyttämä työkalu, mutta mihin tarkoitukseen sitä on käytetty, se jäi arvoitukseksi.

Työkalu on valmistettu ilman hitsauksia, yhdestä kappaleesta takomalla, olisiko sepän tekemä ?

Kommentit (5)

  1. Planter

    Mitähän työkalua siellä niittyladossa tai ympäristössä olisi käytetty? Olisiko suokuokka, jolla on tehty ja perattu ojia? Joku esi-isä on voimansa tunnossa rytkäissyt kiveä tai kantoa niin, että kuokka on oijennut?
    Jos kuvittelee, että puoliskot ovat alunperin olleet yhdessä, niin näyttäisi suokuokalta?

    https://www.finna.fi/Record/lusto.M011-159063

  2. Tuo on se laite, jolla elokuvaan Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä, tehtiin lumimiehen jalanjäljet lumeen …

  3. metsä-masa

    Lato josta tämän löysin oli suoviljelyksillä, jossa myös ensimmäiset metsäojitukset oli tehty. Kuokassa oli n. kaksimetriä pitkä varsi pulttikiinnityksellä. Varsi oli hyvin muotoiltu käteen käypäsen näköinen.

    Ladon sillan alla oli tyhjään kalkkisäkkiin kirjattu paksulla kynällä kesän talon tapahtumia, mm:sa montako säkkiä kauroja oli suoviljelys kasvattanut ja, että riihen palaminen oli ollut lähellä ym.

  4. Tuo olisi ollut hyvä esine siihen Valehtelijoidenklubi-ohjelmaan joka aikanaan oli tv:ssä.

    Mutta oikeastihan tuo on turvekuokka. Keskellä lovi jotta vesi valuu pois turpeesta eikä sitä tarvi nostaa turpeen mukana painolastina.

  5. metsä-masa

    Kuokan käyttötarkoitus on ratkaistu, Puuki teoria osui oikeaksi, vahvistusta kuokankäyttö -asialle sain eilen kun tapasin metsänparannuspiirillä töissä olleen työnjohtajan, joka kertoi mielenkiintoisen tarinan metsäojituksen alkuvaiheista.

    Kainuussa oli metsäojia kaivettu jo ennen sotia, lähinnä miestyönä. Ojien teko oli muuttunut -50:tä luvulla pillari vetoiseksi ja siinä vaiheessa on tarvittu vielä käsityötä viimeistellä ja siistiä ojat ennen luovutusta metsänomistajille.

    Terien vino asento keskihalkiota kohti on varmistanut turpeen pysymisen kuokassa, vesi on virrannut halkiosta pois ja pitänyt turvepaakun kuokassa noston ajan.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat