Suomalaiset linnut siirtyvät ilmastonmuutoksen vuoksi vuosittain noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista. Tämä on selvinnyt vuosittaisista lintulaskennoista, Helsingin yliopisto kertoo.
Vuodesta 1975 alkaen Suomessa on tehty lähes 12 000 lintujen linjalaskentaa, jotka kattavat yli 62 000 linjakilometriä – noin puolitoista kertaa maapallon ympäri.
Pitkäaikaisten seurantojen perusteella voidaan tarkastella lajien kannanmuutoksia ja selvittää niihin johtaneita syitä, kuten ilmastonmuutosta ja maankäytön muutoksia. Seurantojen aineistoja hyödynnetään tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Maankäytön muutoksista tärkeimmät ovat peltolintujen väheneminen etenkin 1970–80-luvulla maatalouden tehostumisen myötä, monien varttuneempaa metsää suosivien lajien väheneminen sekä suolintujen väheneminen soiden ojitusten takia.
Runsastujia ovat etenkin eteläiset yleislajit, kuten sepelkyyhky ja mustarastas, sekä suurkokoiset lajit, joita ei metsästetä tai vainota enää, kuten kurki ja korppi.
Systemaattinen vakiolinjaverkosto, jossa yksi linja sijaitsee 25 kilometrin välein läpi koko Suomen, käynnistyi 2006. Linjalaskentojen avulla voidaan tehdä kannanarviot yli 150 lintulajille.
Laskennoista vastaavat pääsääntöisesti vapaaehtoiset lintuharrastajat. Vuodesta 2018 lähtien linjalaskennoissa on myös laskettu nisäkkäät.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään