Bioenergia ry: Hiilidioksidin talteenotossa panostettava myös kuljetukseen

Bioenergia ry on tilannut VTT:ltä selvityksen hiilidioksidin hyötykäytön ja varastoinnin vaatimasta infrastruktuurista.

Suomessa on suunnitteilla jo 13 hiilidioksidin talteenoton hanketta eri puolilla maata, Bioenergia ry kertoo tiedotteessa. Yhdistyksen mukaan kuljetusten merkitys korostuu erityisesti niissä hankkeissa, joissa hiilidioksidia ei voida käyttää tai varastoida laitoksen välittömässä läheisyydessä.

” Suunnitteilla olevissa hankkeissa hiilidioksidi käytetään pääasiassa sähköpolttoaineiden valmistamiseen, joilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita liikenteessä ja teollisuudessa. Talteenotettavaksi kaavaillun hiilidioksidin määrä on vasta 1–1,5 miljoonan tonnin suuruusluokassa, joten lisäpotentiaalia on runsaasti”, kertoo Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Bioenergia ry on tilannut VTT:ltä selvityksen hiilidioksidin hyötykäytön ja varastoinnin vaatimasta infrastruktuurista. Selvitys toteutetaan kevään ja kesän 2024 aikana.

Valtaosassa tällä hetkellä suunnitteilla olevista hankkeista hiilidioksidi hyödynnetään lähellä talteenottolaitosta. Se ei kuitenkaan ole kaikissa kohteissa mahdollista, jolloin talteenotettu hiilidioksidi on kuljetettava muualle käytettäväksi tai varastoitavaksi. Tällöin toimiva infrastruktuuri on avainasemassa hankkeiden toteutumisessa.

Hiilidioksidi-infrastruktuuri käsittää tarvittavat välivarastot sisämaassa ja rannikolla, sekä kuljetuksen putkea pitkin, raiteilla tai rekoilla.

Puukauppa Puukauppa