Energian hinnat nousivat, mutta metsähakkeen laski viime vuonna

Maakaasun ja kivihiilen verolliset hinnat nousivat selvästi, Tilastokeskuksesta kerrotaan.

Energian hinnat nousivat viime vuonna lähes kaikkien energiatuotteiden osalta. Varsinkin tuontipolttoaineiden ja sähkön hinnat nousivat, sen sijaan metsähakkeen hinta hieman laski, Tilastokeskuksesta kerrotaan.

Sekä maakaasun että kivihiilen verotusta korotettiin viime vuonna. Kivihiilen verollinen hinta oli joulukuussa 6 prosenttia vuodentakaista korkeampi, maakaasun hinta nousi 12 prosenttia. Maakaasun hinta on ollut tasaisessa nousussa vuodesta 2016 lähtien.

Kotimaisista polttoaineissa muutokset jäivät pienemmiksi. Jyrsinturpeen verollinen hinta kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 1,5 prosenttia, mutta metsähakkeen hinta laski 2 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Viime joulukuussa kivihiilen hinta lämmöntuotannossa oli 42,44 euroa megawattitunnilta, maakaasun 52,26 euroa megawattitunnilta, jyrsinturpeen 15,02 euroa megawattitunnilta ja metsähakkeen 20,25 euroa megawattitunnilta.

Lämmöntuotannossa polttoaineista maksetaan valmistevero, sen sijaan sähköntuotannossa ne ovat verottomia. Sähköntuotannossa edullisimmat polttoaineet olivatkin viime vuoden lopussa kivihiili ja turve, jotka maksoivat alle 15 euroa megawattitunnilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat