Energiapuukauppa kiihtyi kolmannella neljänneksellä, latvusmassan hinnat laskussa

Tammi-syyskuussa energiapuuta on ostettu vajaat 3 miljoonaa kuutiota. Luken tilastoima määrä edustaa noin puolta yksityismetsien energiapuukaupasta.

Energiapuukauppoja kirjattiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoihin heinä-syyskuussa 1,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on 25 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin vastaavalla jaksolla ja kaksi kolmasosaa enemmän kuin edellisen kolmen vuoden aikana keskimäärin, Lukesta kerrotaan.

Alkuvuonna kauppaa käytiin hitaammin. Tammi-syyskuun ostomäärä oli 2,8 miljoonaa kuutiota, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Heinä-syyskuun ostoista 45 prosenttia ­– 500 000 kuuutiota – oli karsittua rankaa. Siitä maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 6 euroa kuutiometriltä. Se on reaalisesti 3 prosenttia vähemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä, mutta koko viime vuoden keskihinta ylittyi 9 prosentilla. Hankintahinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä 9 prosenttia 32,8 euroon.

Latvusmassan osuus ostoista oli puolet. Sen hinta oli laskussa: pystykaupoissa latvusmassasta maksettiin keskimäärin 4,8 euroa kuutiometriltä, mikä on reaalisesti 18 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Koko viime vuoteen verrattuna hinta laski 3 prosenttia. Hankintakaupoissa hinta laski edelliseltä vuosineljännekseltä 6 prosenttia 18,6 euroon.

Kantojen ostomäärä nousi edelliseltä neljännekseltä 41 000 kuutioon ja kokopuun 35 000 kuutioon.

Luken tilastoimat hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon. Hinnat tilastoidaan ilman valtion tukea. Julkaistut kauppamäärät edustavat arviolta puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta.

Katso hinnat tarkemmin täältä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa