Energiapuun mittauksessa ollut ongelmia

Mittauslain noudattaminen korostuu, koska energiapuun taloudellinen merkitys on kasvussa.

Energiapuun mittaus tuottaa vaikeuksia. Talven aikana virallisille mittaajille on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan tullut useita energiapuun mittausta koskeneita yhteydenottoja.

Suurimmat ongelmat liittyvät mittauksesta sopimiseen, itse mittaamiseen ja mittalaitteiden omavalvontaan.

”Energiapuun mittaus on kuulunut puutavaran mittauslain piiriin jo vuodesta 2014, mutta monelle alan toimijalle lain vaatimukset eivät ole tuttuja”, kertoo virallinen mittaaja Ahti Weijo Lukesta.

Tyypillinen energiapuuta koskeva kysely on viime talvena koskenut mittausta. Myös kuormainvaakapunnitukseen liittyvässä vaakojen omavalvonnassa ja kalibroinnissa on puutteita.

”Mittauksesta ei ole useinkaan sovittu riittävän tarkasti ja eri työvaiheissa tehtyjä mittauksia ja niiden tuloksia käytetään sen mukaan mikä mittausosapuolen mielestä parhaalta tuntuu”, kertoo virallinen mittaaja Tapio Wall.

Puutavaran mittauslain noudattaminen korostuu myös siksi, että energiapuun taloudellinen merkitys on kasvussa. Turpeen käytön vähenemisen ennustetaan lisäävän energiapuun käyttöä. Lisäksi päästöoikeuden hintojen nousu on lisännyt energiapuusta maksettavaa hintaa.

”Jos mittauksesta ei ole sovittu etukäteen kirjallisesti, mittausta ei tehdä oikein tai mittauksen omavalvontaa ei suoriteta, silloin ollaan helposti tilanteessa, jossa toinen mittauksen osapuoli ei ole tyytyväinen mittaustulokseen. Toimiminen lain mukaan estää tehokkaasti mittauserimielisyyksien syntymistä ja toimii tarvittaessa mittauksen osapuolten oikeusturvana”, Ahti Weijo kertoo.

Energiapuun käyttäjän on tehtävä tehdasmittausilmoitus, kun energiapuuta mitataan terminaalissa tai käyttöpaikalla ja, kun mittaus on mittauslain piirissä eli mitataan tilavuutta, painoa (mukaan lukien kuivapaino) tai kappalemäärää.

Puutavaran mittauslain valvontaa tekevät Lukessa työskentelevät viralliset mittaajat. Työhön kuuluu myös neuvonta ja lain tulkintaa koskeviin kyselyihin vastaaminen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa