Energiapuun ostot lisääntyivät pystykaupoilla

Viime vuonna energiapuukauppoja tilastoitiin 4,3 miljoonaa kuutiota.

Energiapuukauppaa käytiin viime vuonna vilkkaasti. Luonnonvarakeskuksessa kauppoja tilastoitiin yhteensä 4,3 miljoonaa kuutiota, mikä oli viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna ja enemmän kuin ksokaan aiemmin vuonna 2014 käynnistyneen tilastoinnin aikana. Tilastointi kattaa hieman yli puolet energiapuun kaupasta.

Kaupan vilkkaus riippui ostotavasta. Pystykaupoilla ostot nousivat 30 prosenttia, sen sijaan hankintakaupoissa laskua tuli 5 prosenttia. Hankinnassa painoi etenkin karsitun rungon kaupan vähentyminen, sen ostomäärä pieneni 14 prosenttia.

”Metsähakkeen raaka-aineeksi tarkoitetusta energiapuusta ostettiin viime vuonna 77 prosenttia pystykaupoissa ja loput 23 prosenttia hankintakaupoissa”, kertoo yliaktuaari Jukka Torvelainen Luonnonvarakeskuksesta.

Puolet latvusmassaa

Hintakehityskin oli kaksijakoista. Pystykaupoissa energiapuusta maksettiin keskimäärin 3,8 euroa kuutiolta, mikä on 2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Hankintakaupoissa keskihinta oli 21 euroa, mikä on 2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Pystykaupoilla latvusmassasta maksettiin keskimäärin 3,7 euroa kuutiolta, karsitusta rangasta 4,5 euroa kuutiolta, kokopuusta 2 euroa kuutiolta ja kannoista 2,2 euroa kuutiolta.

Ostetusta puusta puolet oli latvusmassaa ja karsittua rankaa 37 prosenttia. Kokopuun osuus oli 9 prosenttia ja kantojen 4 prosenttia.

Valtion tuet eivät näy tilastoiduissa hinnoissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut