Euroopan vanhin maakotka löytyi kuolleena

Tammikuussa kuvattu ennätyskotka koki kovia elämänsä viime aikoina.

Ari Komulainen kuvasi Euroopan vanhimman maakotkan vain vähän ennen sen kuolemaa.
Ari Komulainen kuvasi Euroopan vanhimman maakotkan vain vähän ennen sen kuolemaa.

Euroopan vanhin tunnettu maakotka on löytynyt kuolleena Pyhännältä. Vain muutamaa kuukautta aiemmin kotka oli saatu kuvattua Pohjois-Savossa. Kotka ehti saavuttaa lähes 35 vuoden iän.

Kotkan löytäneen Antti Juutisen mukaan löytöpaikalla oli taistelun jälkiä ja hieman verta.

Ennätyskotkan tarkka kuolinsyy ei ole tiedossa, mutta Ruokaviraston suorittama ruumiinavaus kertoo sen kokeneen kovia elämänsä viime aikoina.

Kotkan kehossa oli haavoja ja ruhjevammoja, ilmeisesti taistelun jäljiltä. Pyrstön tyvellä oli verestävä haava ja haavassa yksi hauli. Lintu oli myös nälkiintynyt.

”Taistelun ja ampumisen aiheuttama rasitus ja stressi ilmeisesti aiheuttivat sokin ja lopulta linnun kuoleman”, Ruokavirasto arvioi.

Nyt kuolleena löydetty naarasmaakotka syntyi keväällä 1984 Kainuussa pesän ainoana poikasena. Poikasen rengasti Jouni Ruuskanen, joka on tehnyt pitkän uran kotka- ja muuttohaukkarengastajana.

Rengastuksen jälkeen kotka tavattiin seuraavan kerran 1986 Lounais-Suomen Laitilassa, missä se vieraili talviaikaan haaskalla. Linnusta saatiin valokuvia, joista renkaan tunnus kyettiin luotettavasti lukemaan.

Tämän jälkeen kului yli kolme vuosikymmentä ilman ainoatakaan havaintoa linnusta. Näinä vuosina kotkanaaras on saavuttanut sukukypsyyden, löytänyt puolison ja todennäköisesti lisääntynyt useita kertoja.

Viime tammikuun lopulla luontokuvaaja Ari Komulaisen valokuvaama maakotka tunnistettiin renkaan perusteella ja todettiin Euroopan vanhimmaksi yksilöksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat