Evira levittää raivotautirokotteita itärajalla

Rokotteita ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin.

Syöttirokotteet ovat muutaman sentin kokoisia ruskeita paloja, jotka haisevat kalauutteelle. Rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä. (Kuvaaja: EviraTiina Nokireki)

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aloittaa huomenna eläimen raivotaudin eli rabieksen rokotteiden lentolevityksen. Seuraavan viiden viikon aikana pudotetaan yhteensä noin 180 000 pienpedoille tarkoitettua rokotetta.

Rokotteita levitetään kaakkoisrajalla noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle. Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista.

Rokotteita ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin. Jos syöttirokote on kuitenkin pudonnut asutuksen lähelle, sen voi siirtää hansikkaita käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaiseen paikkaan.

”Jos syöttejä löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta on hyvä ilmoittaa Eviraan”, erikoistutkija Tiina Nokireki Evirasta neuvoo.

Älä koske

Sen sijaan maastosta löydettyihin syötteihin ei saa koskea. Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 sentin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia ruskeita paloja, jotka haisevat voimakkaasti kalauutteelta. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Jos rokotetta saa jostakin syystä suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee kohtia huuhdella heti runsaalla vedellä 15 minuutin ajan. Jos rokotetta saa avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, tulee haavoja pestä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan ja puhdistaa ne 70 prosentin alkoholilla. Tämän jälkeen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Koirat kannattaa pitää erossa rokotteista. Levitysalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä. Rokotusalueella tai sen läheisyydessä metsästettyjä tai kuolleita kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja olisi tärkeätä lähettää Eviraan seurantatutkimuksiin.

Luonto Luonto