Feromonit eivät toimineet, kirjanpainajaseurannan alkukesän pyynnit epäonnistuivat

Pyydysseurannan perusteella ei voida tänä kesänä arvioida kirjanpainariskiä, Luonnonvarakeskus kertoo.

Luumäellä kirjanpainajalla havaittiin jo pitkälle kehittyneitä toukkia tänä kesänä, kuva on otettu 6.6.2023. Kirjanpainajan toukat ovat jalattomia ja vain riisijyvän kokoisia. (Kuva: Tiina Ylioja/Luke)

Luonnonvarakeskus (Luke) aloitti tänä keväänä kirjanpainajaseurannat yhdessä Metsäkeskuksen ja vapaaehtoisten toimijoiden kanssa 42 kohteella toukokuussa. Pyydyksiä ensi kertaa tarkastettaessa huomattiin, ettei kirjanpainajia ollut pyydyksiin kuitenkaan kertynyt.

Syynä tähän oli se, että pyydyksiin hankitut ferominit eivät olleet toimineet. Syitä selvitetään yhdessä feromonien toimittajien kanssa.

Pyydyksiin laitetaan uudet feromonit. Pyydykset saadaan toimimaan ensi viikosta alkaen, ja ne tyhjennetään heinäkuun puolivälissä. Tuolloin myös kerrotaan tuloksista.

Koska ensimmäisen parveilun määrää ei saatu mitattua, ei kirjanpainajien puustolle aiheuttamaa riskiä voida ennustaa, Luke toteaa.

Metsänomistajat voivat arvioida omien metsiensä kirjanpainajatuhoriskiä esimerkiksi seuraamalla Metsäkeskukselle hyönteistuhojen vuoksi tehtyjen hakkuuilmoituksien läheisyyttä suhteessa omien kuusikoiden sijaintiin, Luke vinkkaa.

Lisää aiheesta: Kirjanpainaja uhkaa taas kuusikoita

Lisää aiheesta: Kirjanpainajat liikkeellä Ruotsissa, parveilu alkanut

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat