Haapaveden biotuotehdashanke nytkähti eteenpäin, perussuunnittelu käynnissä

Emoyhtiön ja projektiin liittyvien toimintojen eriyttäminen vahvistaa biotuotetehdashankkeen omaa brändiä ja toimintakulttuuria, sanoo Kanteleen Voiman ja Nordfuelin toimitusjohtaja Matti Asikainen.

Haapaveden biotuotetehdashankkeessa on otettu taas askel eteenpäin. Hanketta vetävä Kanteleen Voima siirsi toukokuun alussa biotuotetehtaan liiketoiminnot Nordfuel-tytäryhtiölleen.

Liiketoimintojen siirrolla valmistaudutaan tehdashankkeen seuraaviin vaiheisiin. Omistajuus ei kuitenkaan muutu, vaan Kanteleen Voima jatkaa Nordfuelin emoyhtiönä. Kanteleen Voiman omistajia ovat puolestaan Oy Katternö Kraft Ab, Suomen Voima Oy, Valkeakosken Energia Oy sekä Ålands Elandelslag.

”Liiketoimintojen siirto projektiyhtiöön on hankkeessa askel eteenpäin. Emoyhtiön ja projektiin liittyvien toimintojen eriyttäminen vahvistaa biotuotetehdashankkeen omaa brändiä ja toimintakulttuuria siirryttäessä energiantuotannosta kemianteollisuuteen”, sanoo Kanteleen Voiman ja Nordfuelin toimitusjohtaja Matti Asikainen tiedotteessa.

Biotuotetehtaan teknologiatoimittajaksi valittiin maaliskuussa suomalainen Chempolis. Samalla käynnistyi perussuunnitteluvaihe, joka kestää 6–9 kuukautta. Lisäksi käynnissä on rahoituskierros. Investointipäätös tehtaan rakentamisesta on tarkoitus tehdä tänä tai ensi vuonna.

Tehtaassa on tarkoitus valmistaa toisen sukupolven biopolttoaineita ja muita biopohjaisia tuotteita. Raaka-aineena käytetään sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää sahanpurua, metsätalouden hakkuutähteitä ja pieniläpimittaista rankaa. Raaka-ainetta tarvitaan noin 340 000 tonnia vuodessa, mikä tarkoittaa noin 15 000 rekka-autollista vuodessa.

Lisää aiheesta: Biojalostaja NordFuel palkkasi operatiivisen johtajan, työ painottuu aluksi teknologiavalintoihin

 

Puukauppa Puukauppa