Hakkeen maailmankauppa uuteen ennätykseen

Turkki noussut merkittäväksi hakkeen tuojaksi.

Hakkeen maailmankauppa ylti viime vuonna uuteen ennätykseen, 35,6 miljoonaan tonniin, metsäteollisuustuotteiden maailmanmarkkinoita seuraava Wood Resources International (WRI) raportoi.

Maailmankauppa on valtaosin selluhaketta ja kaupasta 70 prosenttia käydään Tyynenmeren rantavaltioiden välillä. Selvästi suurimmat ostajamaat ovat Kiina ja Japani. Kiina on mennyt Japanin ohi ja WRI ennakoi, että maa on maailman hakenielu useita vuosia.

Kärkikaksikon jälkeen tulevat Suomi, Ruotsi ja Turkki. Turkki on noussut viidenneksi suurimmaksi ostajaksi vain viidessä vuodessa. Turkki on suurista kohdemaista ainoa, joka ei tuo haketta selluteollisuutta varten, vaan laajenevaan MDF-levytuotantoon.

Suomi toi viime vuonna haketta 1,7 miljoonaa tonnia, valtaosan Venäjältä. Tuontimäärä on neljänneksen pienempi kuin viisi vuotta sitten.

Hakkeen suurimmat viejämaat ovat Vietnam, Australia, Chile ja Etelä-Afrikka. Vientiä ovat viime vuosina kasvattaneet etenkin Australia, Etelä-Afrikka, Brasilia ja Chile, kun taas vienti on vähentynyt Indonesiasta, Uruguaysta ja Thaimaasta.

Viimeisten 15 vuoden aikana hakkeen maailmankauppa on kasvanut 75 prosenttia lähinnä Kiinan sellukapasiteetin kasvun vuoksi. Etenkin lehtipuuhakkeen kauppamäärät ovat kasvaneet. Havupuuhakkeen laivausmäärät ovat pysyneet tasaisina.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa