Hakkuissa viime vuonna viiden miljoonan kuution pudotus

Kuusitukkia korjattiin 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Tukki- ja kuitupuuta korjattiin viime vuonna metsäteollisuuden käyttöön yhteensä lähes 59 miljoonaa kuutiota, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotieto kertoo. Se on kahdeksan prosenttia ja runsaat viisi miljoonaa kuutiota vähemmän kuin vuonna 2022.

Tukkia kertyi 26 miljoonaa kuutiota ja kuitupuuta lähes 33 miljoonaa kuutiota. Eniten hakattiin mäntyä, 27 miljoonaa kuutiota. Kuusta kertyi 22 miljoonaa kuutiota ja koivua 9 miljoonaa kuutiota. Kuusitukin hakkuut laskivat peräti 14 prosenttia edellisvuodesta, männyn kolme prosenttia.

Hakkuut vähenivät kaikissa maakunnissa Lappia, Kainuuta ja Keski-Pohjanmaata lukuun ottamatta. Maakunnista suurimmat teollisuuspuun hakkuumäärät kertyivät Pohjois-Savosta (6,1 miljoonaa kuutiota) ja Pohjois-Karjalasta (6 miljoonaa kuutiota).

Hakatusta puusta lähes 47 miljoonaa kuutiota eli 80 prosenttia kertyi yksityismetsistä. Niissä hakkuumäärä laski edellisvuodesta 11 prosenttia.

Hakkuumahdollisuuksista käytettiin 86 prosenttia

Hakkuukertymä jäi viime vuonna vajaaseen 69 miljoonaan kuutioon. Se on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, Luken ennakkotieto kertoo.

Hakkuukertymä kuvaa paitsi metsäteollisuustuotteiden valmistukseen ja energian tuotantoon hakatun runkopuun määriä niin myös metsään hakkuutähteinä jäävän runkopuun ja metsään käyttämättä jäävän luontaisesti kuolleen runkopuun poistumia.

Tuosta 69 miljoonasta kuutiosta siis 59 miljoonaa meni teollisuuden käyttöön, loput 10 miljoonaa kuutiota oli energiapuuta eli pientalojen polttopuuta tai lämpö- ja voimalaitoksien metsähakkeeksi hakattua runkopuuta. Lisäksi metsistä korjattiin poltettavaksi myös 2,2 miljoonaa kuutiometriä latvusmassaa ja kantoja, mitä ei lasketa mukaan runkopuun hakkuukertymään.

Hakkuut jäivät viime vuonna koko maassa 11 miljoonaa kuutiota arvioituja hakkuumahdollisuuksia pienemmiksi, joten hakkuumahdollisuuksista hyödynnettiin 86 prosenttia. Ennakkotietojen perusteella hakkuut pysyivät kaikissa maakunnissa arvioituja mahdollisuuksia pienempinä.

Luken mukaan suurin ylläpidettävissä oleva aines- ja energiapuun hakkuukertymä on kymmenvuotiskaudella 2019–2028 keskimäärin 79,8 miljoonaa kuutiota runkopuuta vuodessa.

 

Kommentit (2)

  1. Panu

    Noniin, hiilinielu räjähti ylöspäin. Nyt hesari ym. hehkuttamaan asiaa!

  2. Suomenn Maankäyttösektorin Metsämaan nielutavoite – 14,8 Mtn-ekv/2030 ylittyi ja oli vuonna 2023 -14,9 Mtn-ekv.

Puukauppa Puukauppa