”Hakkuurajoitukset vaarantavat ilmastopolitiikan”

Jos puuta ei hakata Suomesta, se hakataan jostain muualta, ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi sanoo.

Hillitseekö ilmastonmuutosta, jos Suomen metsistä ei hakata nykyistä enempää puuta tai peräti hakataan nykyistä vähemmän?

Ei hillitse, vaan jopa päinvastoin, arvioi Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi.

”Kotimaisten puuvarojen käyttämättä jättäminen vaarantaisi kansainvälisen ilmastopolitiikan”, Kauppi sanoo.

Kaupin logiikka perustuu kansainväliseen näkökulmaan. Kulutustottumukset muuttuvat hitaasti, joten maailmanlaajuiseen puutuotteiden kysyntään suomalaisella metsäpolitiikalla ei ole vaikutusta.

”Vain hiilinielun maantieteellinen sijainti muuttuu, jos hakkuut vähenevät kotimaassa ja lisääntyvät ulkomailla”, Kauppi huomauttaa.

Lisäksi korvaava puu tulisi maista, joissa metsänuudistaminen ei ole samaa luokkaa kuin Suomessa.

”Lulucf-keskustelussa on unohtunut myös se, että Suomessa on valtavasti osaamista ja kokemusta materiaalitehokkaasta puunkäytöstä, joka palvelee ilmastonsuojelua jo nykyiselläänkin.”

Metsien hoito kasvattaa hiilinielua

Kaupin mukaan todellinen ongelma ovat fossiiliset energialähteet.

”22 virkavuoteni aikana tilanne on vain huonontunut. Kivihiiltä ja öljyä käytetään enemmän kuin koskaan.”

Metsät sitovat jo nyt suuren osan fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöistä. Puuston kasvua voidaan kuitenkin edelleen vauhdittaa eli lisätä metsien hiilinielua.

”Se onnistuu oikein toteutettujen hakkuiden ja metsien hoidon avulla.”

Harva tieteenala on viime vuosina ollut niin paljon esillä kuin ympäristö- ja varsinkin ilmastotutkimus. Julkisuudessa on sanansa päässyt sanomaan melkoinen joukko tutkijoita, ja nimiä on kerätty julkilausumiin.

Kauppi asettelee sanansa varovaisesti tutkijoiden esiintuloa arvioidessaan.

”Tutkijan ensisijainen tehtävä on julkaista. Puheoikeus saavutetaan kirjoittamalla”, Kauppi muotoilee.

Kauppi esitteli näkemyksiään kirjoittamansa ja Suomen metsäkeskuksen julkaiseman Metsät ilmastopolitiikassa -raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Kyseessä on päivitys neljän vuoden takaisesta raportista, jonka hän kirjoitti Suomen metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelijan Hannes Mäntyrannan kanssa.

 

Kommentit (1)

  1. Hyvä juttu. Tätä itsestään selvyyttä minä olen jatkuvasti toistanut. Kyllä Suomessa pitää panostaa ennen kaikkea puun tuottamiseen. Menestytään itse ja autetaan myös maapalloa.
    Lopetetaan höpinät heikosti puuta tuottavan jatkuvan kasvatuksen autuudesta.
    Hyvä, että professori ottaa asian esille.
    Eivät kiinalaiset jätä käyttämättä vessapaperia vaikkeivat saisi Suomesta siihen sellua. Tai nukuta lapsiaan lattialla, jos eivät saa sänkuihin suomalaista sahatavaraa. Kyllä korvaavat tavarat hankitaan sitten muualta.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat