Tutkimus: Lämpölaitosten kannattaa polttaa tuoretta puuta

Tuorehakkeen polttamisen kaukolämpölaitoksessa oli 30 prosenttia energiatehokkaampaa kuin tienvarsikasoissa kuivatetun hakkeen.

Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tuorepuun poltto lämpölaitoksessa on merkittävästi kannattavampaa kuin kuivatun puun.

Tuorepuun polttoa on tutkittu Vaasan yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityshankkeessa.

Polttokokeet ja laskentamallit osoittavat tuorehakkeen polttamisen Kauhavan kaukolämpölaitoksessa olevan keskimäärin 30 prosenttia energiatehokkaampaa kuin tienvarsikasoissa kuivatetun hakkeen.

Hyödyiksi voidaan lukea säästöt kuljetuksissa sekä positiiviset ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Tuorehakkeen hankintakustannukset metsästä lämpölaitokselle ovat 3–8 euroa kuutiolta alhaisemmat kuin perinteisesti kuivatetulla hakkeella. Energiapuuvarastoja ei tarvitse peittää, ja käyttöpaikalla haketus on edullisempaa kuin tienvarsihaketus.

Tuorehakkeen käytön myötä homeiden tuottamat terveyshaitat ja metsätuholaisten aiheuttamat ympäristöhaitat vähenevät merkittävästi. Lahoavat puukasat eivät myöskään tuota metaania ilmakehään, ja savukaasuihin sisältyvän energian hyödyntäminen pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit

Keskustelut

Kuvat