Tutkimus: Lämpölaitoksissa kannattaa polttaa tuoretta puuta

Tuorehakkeen polttaminen eräissä kaukolämpölaitoksessa on selvästi energiatehokkaampaa kuin tienvarsikasoissa kuivatetun hakkeen.

Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tuorepuun poltto on monessa lämpölaitoksessa merkittävästi kannattavampaa kuin kuivatun puun.

Tuorepuun polttoa on tutkittu Vaasan yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityshankkeessa.

Polttokokeet ja laskentamallit osoittavat tuorehakkeen polttamisen Kauhavan kaukolämpölaitoksessa olevan keskimäärin 30 prosenttia energiatehokkaampaa kuin tienvarsikasoissa kuivatetun hakkeen.

Kauhavalla savukaasupesurin yhteydessä on lämpöpumpulla varustettu lämmön talteenottojärjestelmä. Sellaisessa laitoksessa, jossa lämmön talteenottoa savukaasuista ei hyödynnetä, on syytä käyttää edelleen kuivatettua haketta

Hyödyiksi voidaan lukea säästöt kuljetuksissa sekä positiiviset ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Tuorehakkeen hankintakustannukset metsästä lämpölaitokselle ovat 3–8 euroa kuutiolta alhaisemmat kuin perinteisesti kuivatetulla hakkeella. Energiapuuvarastoja ei tarvitse peittää, ja käyttöpaikalla haketus on edullisempaa kuin tienvarsihaketus.

Tuorehakkeen käytön myötä homeiden tuottamat terveyshaitat ja metsätuholaisten aiheuttamat ympäristöhaitat vähenevät merkittävästi. Lahoavat puukasat eivät myöskään tuota metaania ilmakehään, ja savukaasuihin sisältyvän energian hyödyntäminen pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Uutista täsmennetty 26.4. Tuorepuun poltto kannattaa, kun laitoksen savukaasupesurin yhteydessä on lämpöpumpulla varustettu lämmön talteenottojärjestelmä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka