Halla vei osan mustikka- ja hillasadosta

Kesäkuun alun kylmyys haittasi monin paikoin mustikan ja hillan kukintaa, minkä vuoksi marjasadosta on tulossa keskimääräinen tai sitä heikompi. Puolukkaa on sen sijaan kypsymässä runsaasti.

Halla haittasi tänä vuonna mustikan kukintaa. (Kuvaaja: Tiia Puukila)

Mustikan pääsatokausi on alkamassa Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta marjametsään mielivien kannattaa vielä odotella mustikoiden kypsymistä.

”Hätäisimmät ovat jo piirakkamarjoja keränneet, mutta vielä kannattaa malttaa”, sanoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen. Syy ovat kesäkuun kylmyys ja hallat.

”Selvästi paria viime vuotta heikompi mustikkasato on luvassa. Kiukkuisimmin halla puri Kainuussa, Etelä-Karjalassa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Satakunnassa. Keski-Suomi jossain määrin välttyi hallalta”, Peltola sanoo.

Kesäkuun lopun kuivuus ja helle eivät enää ehtineet marjoja haitata. Sateet saapuivat ajoissa. Lämmön ansiosta puolukan pölytys vaikuttaisi onnistuneen hyvin, joten puolukkasadosta voi hyvinkin olla tulossa runsas.

Hilla eli suomuurain sen sijaan sai samaa kylmää kyytiä mustikan kanssa.

”Hillaa löytyy tänä vuonna parhaiten puustoisilta soilta, avosoilla halla puri pahiten. Mustikkaa kannattaa etsiä lämpimiltä kasvupaikoilta. Ne ovat yleensä hiukan korkeammalla ja lännen tai etelän suuntaan”, Peltola sanoo.

Peltola myös muistuttaa kaikkia marjastajia huolehtimaan siitä, että puhelin on ladattu ja siinä on 112-sovellus. Marjaan lähtiessä kannatta mukaan pakata ainakin juomista ja kertoa jollekin, mihin suuntaan on aikeissa mennä.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset