Harvennusmallit päivitetään – uusissa malleissa otetaan huomioon muuttuva ilmasto ja tuorein tutkimustieto

Tapion vetämä uudistamishanke kestää kaksi vuotta.

Tapion vetämä harvennusmallien uudistamishanke on käynnistynyt. Hankkeessa rakennetaan dynaaminen harvennusmallikirjasto, josta voi hakea aiempaa täsmällisemmin metsänomistajan tavoitteisiin ja metsän ominaisuuksiin sopivan harvennusmallin. Uudet mallit helpottavat myös vaihtoehtojen vertailua ja päätöksentekoa, Tapiosta kerrotaan.

Metsänhoitosuositusten harvennusmalleja hyödynnetään harvennusten ajoitusta ja voimakkuutta valittaessa.

Uusissa malleissa otetaan huomioon muuttuva ilmasto. Lisäksi huomioidaan tuoreimmat tutkimustulokset metsien kasvusta ja sekametsien kasvatuksesta.

”Metsänomistajat ovat toivoneet käytännön neuvoja, kuinka he voivat varautua muuttuvaan ilmastoon metsiensä hoidossa. Meiltä on kysytty, kuinka metsiä autetaan kestämään lisääntyviä tuhoriskejä ja miten hiilensidontaa vauhditetaan. Harvennusmallien perusteellinen uudistaminen tuo vastauksia käytännön metsätöihin”, kertoo metsätietoasiantuntija Henry Schneider Tapiosta.

Harvennusmalleja kehitetään yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja muiden metsäalan toimijoiden kanssa. Työtä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Valmista on syksyllä 2023.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito