Havu- ja lehtinunna uhkaavat Suomea

Tuoreen väitöskirjan mukaan tuholaiset voivat levitä ilmaston lämmetessä ainakin 300 kilometriä nykyistä pohjoisemmaksi.

Euroopassa laajoja metsätuhoja aiheuttava havununna ja Pohjois-Amerikassa suurtuholaiseksi osoittautunut lehtinunna runsastuvat ja leviävät ilmastomuutoksen seurauksena edelleen Suomessa. Julia Fält-Nardmannin tuoreen väitöskirjan mukaan tuholaiset voivat levitä ainakin 300 kilometriä nykyistä pohjoisemmaksi.

”Todennäköisesti vielä kauemmaskin, sillä havununnaemot osaavat kätkeä munansa suojaisiin kaarnankoloihin ja lehtinunna vielä peittelee jälkikasvunsa lämpimillä villakarvoilla”, Fält-Nardmann toteaa.

Tutkimuksessa selvisi, että havununnien talvehtivat munat kestävät -29 asteen pakkasia ja lehtinunnien munat lähes saman verran.

Havununna on aiheuttanut tuhoja Suomessa pienillä alueilla lounaissaaristossa ja lehtinunna on täällä yhä lajina harvinainen. Uhkakuvat paljaiksi kalutuista suomalaismetsistä voidaan Fält-Nardmannin mukaan toistaiseksi unohtaa, mutta nunnista saattaa muodostua merkittäviä tuholaisia.

Hänen mukaansa tuhojen torjunnassa metsänhoitotoimet ovat avainasemassa. Lajistoltaan ja ikärakenteeltaan monimuotoiset metsät ovat tuholaisille vastustuskykyisempiä kuin tasaikäiset. Myös paikallisiin olosuhteisiin sopeutettu seurantaohjelma olisi tarpeen.

”Vielä on aikaa toimia”, tutkija korostaa.

Julia Fält-Nardmannin väitöskirja tarkastetaan perjantaina Turun yliopistolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat