Havutukkien alamäki jatkui lokakuussa, hinnoissa kahden prosentin pudotus

Lokakuussa metsäteollisuuden puunostot vähenivät liki neljänneksellä, Luonnonvarakeskuksen tilastoista selviää.

Puun hinnat laskivat edelleen lokakuussa, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista selviää. Lokakuun pystykaupoissa kuusitukista maksettiin keskimäärin 70,1 euroa kuutiolta ja mäntytukista 66,0 euroa, mikä on kaksi prosenttia vähemmän kuin syyskuussa. Koko viime vuoden reaalisiin keskihintoihin verrattuna laskua kertyi seitsemän prosenttia.

Laskun vauhti tasaantui, sillä syyskuussa kuusi- ja mäntytukkien hinnat tippuivat vielä neljä prosenttia edellisestä kuusta. Havutukkien keskikantohinnat ovat olleet laskussa toukokuusta lähtien.

Koivutukin keskihinta sen sijaan nousi lokakuussa 59,9 euroon kuutiolta. Se on prosentin enemmän kuin syyskuussa ja 17 prosenttia enemmän kuin koko viime vuonna keskimäärin.

Kuitupuiden kantohinnat olivat edelleen alamäessä. Kuusella keskihinta laski 26,3 euroon, koivulla 25,1 ja männyllä 23,9 euroon kuutiometriltä. Laskua syyskuulta tuli havukuiduilla kaksi prosenttia ja koivulla yksi prosentti, mutta koko viime vuoden keskihintoihin verrattuna nousua on yhä 13–21 prosenttia puulajista riippuen.

Hankintakaupoissa kuitupuun keskihinnat laskivat syyskuusta noin 45–47 euroon kuutiolta. Laskua tuli 1–2 prosenttia, mutta koko viime vuoden keskihinnat ylittyivät 16–18 prosentilla.

Lisää aiheesta: Katso tuoreimmat puunhinnat täältä!

Syksyn ostoissa iso pudotus

Puukauppaa on alkuvuonna tehty hieman enemmän kuin edellisvuosina. Tämä selittyy vilkkaalla alkuvuoden kaupalla. Kesäkuusta lähtien tahti on kuitenkin hyytynyt ja ostomäärä jäänyt kolmanneksen pienemmäksi kuin viime vuonna.

Lokakuussa puusta ostettiin 3,1 miljoonaa kuutiota, mikä on liki neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

Luken puukauppatilastoon saadaan tiedot suurimmilta puunostajilta ja metsänhoitoyhdistyksiltä. Julkaistut puumäärät edustavat noin 90 prosenttia metsäteollisuuden yksityismetsistä ostamasta puusta. Tilastoidut hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin, mahdolliset lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa