Hirvikannoissa selviä muutoksia

Luonnonvarakeskus arvioi alkuvuonna lentolaskennoilla hirvimääriä Inarissa ja Pohjois-Karjalassa.

Luonnonvarakeskus (Luke) on laskenut hirvikantoja Inarissa ja Pohjois-Karjalassa. Tulokset olivat osin yllättäviä.

Inarissa on lentolaskentojen mukaan 5 000 hirveä. Näin ollen kannan koko on moninkertainen aiempaan arvioon verrattuna, Lukesta todetaan. Erityisesti Angelin ja Lemmenjoen hirvitiheydet arvioitiin suuriksi, noin 6 hirveä 1 000 hehtaarilla.

Kannan kasvu Inarissa on todennäköisesti tapahtunut vähitellen. Yleensä teiden läheisyyteen keskittyvän hirvijahdin yhteydessä ei ilmeisesti ole saatu samanlaista kokonaiskuvaa alueen hirvikannasta kuin alueellisesti kattavan helikopterilaskennan yhteydessä.

Suurpedot näkyvät Pohjois-Karjalan kannassa

Luke arvioi alkuvuonna myös Pohjois-Karjalan hirvikantaa. Laskennoissa havaittiin yhteensä 540 hirveä. Valtimolla ja Lieksassa oli noin 2,8 hirveä 1 000 hehtaarilla, Ilomantsissa noin 1,9 ja Nurmeksessa vain 1.

Aikuisia naarashirviä oli huomattavan vähän Ilomantsissa ja Lieksassa, niiden osuus oli vain puolet aikuisten urosten määrästä. Vasojen määrä suhteessa aikuisten määrään oli poikkeuksellisen pieni Ilomantsissa, Lieksassa ja Nurmeksessa.

Havainnot viittaavat Luken mukaan suurpetokannan voimakkaaseen vaikutukseen alueella. Samaan viittaa myös Ilomantsin hirvikannan hidas elpyminen kahden vuoden metsästysrauhoituksen aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat