Hiukan kevättä sahurien päivään

Sahureille paistaa jo keväinen aurinko, ainakin pilvien raoista.

Sahateollisuus ry:n tänään Helsingissä järjestämä Wood from Finland -kongressi kokosi noin 350 osallistujaa. Huolista huolimatta esityksistä saattoi poimia monia myönteisiä viestejä.

Järjestön puheenjohtaja Tommi Sneck kertoi, että lakon ja märkien korjuukelien vuoksi sahatavaravarastot ovat sulaneet normaalille tasolle, mikä tukee hinnannousua.

Sneckin mukaan kansainvälisesti korkeat kantohinnat ovat kuitenkin syynä, miksi Suomen sahat ovat ensimmäisenä leikkaamassa tuotantoa heikompana aikana.

Keski-Euroopan tuhot vaikuttavat pitkään

Tutkimusjohtaja Paula Horne Pellervon Taloustutkimuksesta kutsui Keski-Euroopan hyönteistuhoja apokalyptisiksi ja ennakoi niiden vaikuttavan epäsuorasti Suomen sahatavaramarkkinoihin vielä pitkään.

Vahingoittunutta tukkia on tulvinut markkinoille ja sitä on tarjottu korjattavaksi jopa ilmaiseksi. Samanaikaisesti kysytään tuoretta tukkia, ja hyvän ja huonon sahatavaran hintaero on kasvanut.

Sahatavaran hinnanlasku on ollut roimaa viime kesän jälkeen, mutta on nyt tasoittumassa. Ruplan kallistumisen vuoksi Kiina on lisännyt sahatavaran tuontia Euroopasta.

PTT ennustaa kuitenkin tälle vuodelle aavistuksen viime vuotta matalampaa sahatavaran vientimäärää ja vientihintaa, samoin kantohintoja.

Pääekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta näkee, että globaalin talouden epävarmuus on vähentynyt, mutta vain väliaikaisesti. Koronaviruksella on huomattava vaikutus Kiinan talouteen, mutta myös palautumisen ennakoidaan olevan vahvaa kuten sars-viruksen jälkeen reilu kymmenen vuotta sitten.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa