Huoltovarmuuskeskuksen johtaja: Huoltovarmuusmetsät voisivat varmistaa energian saatavuutta

Toisin kuin muissa energiamuodoissa, metsäenergian huoltovarmuutta ei ole järjestetty.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkäsen mukaan puuta voitaisiin varmuusvarastoida myös terminaaliverkoston avulla energiahuollon vahvistamiseksi. Känkänen puhui torstaina metsäalan valtakunnallisilla Metsäpäivillä Helsingissä.

”Puu on energiahuoltovarmuuden ytimessä”, Känkänen totesi.

Toisin kuin muissa energiamuodoissa, metsäenergian huoltovarmuutta ei ole järjestetty. Tarkastelussa on kuitenkin, pystyttäisiinkö velvoitevarastointi ulottaa bioperäisiin polttoaineisiin.

Ratkaisu voisi olla myös puuterminaaliverkostossa, jonka mahdollisuuksia Huoltovarmuuskeskus selvittää Suomen metsäkeskuksen kanssa.

”Puuta voitaisiin varmuusvarastoida tämän terminaaliverkoston avulla vähän samaan tapaan kuin nykyisin varastoidaan viljaa”, Känkänen sanoi.

Kolmantena keinona puun energiahuoltovarmuuden vahvistamiseksi Känkänen nosti esiin huoltovarmuusmetsät. Hän korosti idean olevan tarkasteltavana vasta alustavasti.

”Keskeinen kysymys siinä on tietenkin viive, ennen kuin puu olisi energialaitoksella poltettavissa”, Känkänen sanoi.

Känkäsellä oli viesti myös metsänomistajille.

”Metsänomistajat voivat tietenkin tehdä energiahuoltovarmuuden eteen paljon esimerkiksi varsin suuren harvennusrästin hoitamisessa. Sitä kautta saadaan puuta liikkeelle ja kohennettua lämpöhuollon huoltovarmuutta vahvasti.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa