Hyvä käpyvuosi yllätti

Viime kesän suotuisat säät saivat kuuset notkumaan kävyistä tänä vuonna.

Kuusella on hyvä siemensato keskimäärin kerran tai kaksi vuosikymmenessä. Kuusi kukki poikkeuksellisen runsaasti vuonna 2019 ja toissa talvena karistamoilla nautiskeltiin hyvästä siemensadosta. Hieman yllättäen kuusen kukinta oli isossa maata erittäin runsas jo tänä keväänä.

”Kuuselle ennustettiin runsasta kukintaa talven silmuanalyysien perusteella ja kukinta todellakin on runsas. Myös pohjoisessa on ilmeisesti varsin runsas kukinta, mikä taitaa olla ensimmäinen kerta vuosikymmeneen”, kertoo erikoistutkija Katri Himanen Luonnonvarakeskuksesta.

Himasen mukaan viime kesänä sattui lämpimät kelit kukkasilmujen syntymisen aikaan, mikä näkyy tänä kesänä kävyistä raskaina latvuksina. Se, miten hyvänä käpysato realisoituu siemeniksi ensi keväänä alkaa selvitä loppukesästä.

”Useat käpyhyönteiset kelpuuttavat ravinnoksi vain käpyjä ja siemeniä, joten niiden kannat seuraavat käpysatojen suuruutta. Kun edellisestä runsaasta sadosta on vain kaksi vuotta, on oletettavaa, että nyt tuholaiskannatkin ovat suuria.”

Kesällä taimikossa kulkevan metsänomistajan voi yllättää, että huippuhyvinä kukintavuosina jopa muutaman vuoden ikäiset nuoret kuuset voivat tuottaa kukkia.

”Tällaisiin puihin olen itsekin törmännyt tänä kesänä. Siemensatojen kannalta pienillä puilla ei tietysti ole juurikaan merkitystä”, Himanen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat