Maanmittauslaitos on käynnistänyt kauden ilmakuvaukset ja laserkeilaukset. Kesän mittaan on tarkoitus ilmakuvata noin kolmannes Suomesta ja laserkeilata kuudesosa.
Ilmakuvaus tuottaa digitaalista valokuvaa ja laserkeilaus pistepilven, jonka avulla laaditaan kolmiulotteinen malli esimerkiksi maanpinnan muodoista, puustosta ja rakennuksista.
Hankitun aineiston avulla Maanmittauslaitos ylläpitää kansallista maastotietokantaa, joka on tarkin koko maan kattava kartta-aineisto. Lisäksi Metsäkeskus ja Metsähallitus käyttävät aineistoa metsien inventointiin ja Ruokavirasto tekee sen avulla peltovalvontaa.
Aineistot tulevat myös maksutta saataville Karttapaikka-palveluun, turvallisuussyistä kuitenkin hieman epätarkempina.
Tietoa myös hiilinieluista
Nykyinen ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelma päättyy tänä vuonna. Parhaillaan suunnitellaan ensi vuonna käynnistyvää uutta ohjelmaa.
”Yhteiskunta tarvitsee yhä tarkempaa paikkatietoa toimintojensa kehittämiseen. Tarkemmilla ilmakuvilla ja laserkeilausaineistoilla saadaan aiempaa enemmän tietoa esimerkiksi metsistä ja hiilinieluista”, kertoo Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Juha Kareinen tiedotteessa.
Tarkoitus on entisestään laajentaa yhteistyötä eri organisaatioiden kesken. Tänä vuonna päättyvässä ohjelmassa mukana ovat olleet Maanmittauslaitos, Metsäkeskus, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus ja Ruokavirasto.
Sää ja häirintä vaikuttavat
Kesän aikana kuvattavat alueet voi katsoa Maanmittauslaitoksen päivittyvästä tilannekartasta. Alueiden tarkkoja kuvausaikatauluja ei vielä tiedetä, sillä aikataulut määräytyvät säiden perusteella.
”Kuvaaminen lentokoneesta edellyttää täysin pilvetöntä säätä, jotta pilvet eivät peitä kuvattavaa aluetta. Lisäksi auringon pitää paistaa riittävän korkealta, jotta varjot eivät piilota elementtejä kuvasta. Tämän vuoksi kuvauslennot tehdään kesällä”, Kareinen kertoo.
Muitakin häiriöitä voi olla. Viime kesänä osa Kaakkois-Suomen kuvauksista ja keilauksista meni pilalle satelliittipaikannuksen tahallisen häirinnän vuoksi.
Häirintä on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2022 lähtien. Maanmittauslaitos on ryhtynyt tutkimaan häirinnän tunnistamista ja sen vahinkojen torjuntaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään