Ilmastopaneeli: Maa- ja metsäsektorin päästöt alas, hiilinieluja lisää

Ilmastoraportti ei ennakkotiedoista poiketen tyrmää bioenergian käyttöä.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti julkistettiin tänään Suomen osalta Helsingissä. Raportin mukaan lisääntynyt maan ja metsien käyttö on osaltaan kiihdyttänyt ilmaston lämpenemistä. Niinpä maankäyttösektorin tulee alentaa päästöjä nopeasti ja lisätä hiilinieluja, raportissa vaaditaan.

Metsien puusto, muu kasvillisuus ja maaperä sitovat itseensä noin kolmanneksen ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Toisaalta maa- ja metsätalous sekä muu maankäyttö aiheuttavat raportin mukaan yli viidenneksen kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä.

”IPCC:n raportissa esitettyjä keinoja on otettava pikaisesti käyttöön, metsäkatoa on hillittävä, hiilinieluja on kasvatettava ja ruuantuotannon päästöjä on vähennettävä, unohtamatta luonnon monimuotoisuuden turvaamista”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi.

Metsät ovat nettonielu eli sitovat enemmän hiiltä kuin niistä vapautuu ilmakehään. Tämä ei raportin mukaan kuitenkaan riitä, vaan nieluja on pystyttävä vahvistamaan.

Ennakkotietojen mukaan raportti olisi tyrmännyt puuperäisen bioenergian käytön lisääminen. Yliopistotutkija Tuomo Kalliokosken mukaan aivan näin ehdoton raportti ei kuitenkaan ole, vaan bioenergian käytöllä voidaan saada hyviä ilmastovaikutuksia, jos se toteutetaan parhailla mahdollisilla tavoilla ja oikeissa paikoissa.

Kansainvälisesti merkittävässä roolissa ovat myös metsäpinta-alan lisääminen, metsien laadun heikentymisen vähentäminen sekä paremmat metsien käsittelytavat.

”Metsäkadon pysäyttäminen ei ole tärkeää vain tropiikin metsissä. Myös meillä rakentamisen kautta metsiä siirtyy muuhun käyttöön ”, Luonnonvarakeskuksen tutkija Anna Repo huomautti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat