Itä-Suomen yliopistoon uusi metsäprofessori, Annamari Laurén keskittyy ekosysteemien mallintamiseen

Moderni metsänhoito vaatii monen metsäekologiaan liittyvän asian samanaikaista hallintaa, professori Laurén sanoo.

professori Annamari Lauren
Maan biogeokemian keskinäiset vuorovaikutuskytkennät ovat monimutkaisia. Ekosysteemimallintamisen avulla selvitetään näiden prosessien välisiä yhteyksiä, Annamari Laurén kertoo. (Kuva: Itä-Suomen yliopisto)

Dosentti Annamari Laurén on nimitetty metsäekosysteemien toiminnan prosessipohjaisen mallinnuksen professoriksi Itä-Suomen yliopistoon. Viimeiset viisi vuotta hän on työskennellyt yliopistolla apulaisprofessorina.

”Ekosysteemimallintaminen on ajankohtainen tieteenala. Moderni metsänhoito vaatii monen metsäekologiaan liittyvän asian samanaikaista hallintaa”, Laurén sanoo.

Metsämaatieteestä aikanaan väitellyt Laurén on julkaissut viime vuosina useita ekosysteemimalleja. Yksi näistä on Suosimulaattori, jossa mallinnetaan suometsien biogeokemiallista sydäntä. Suosimulaattorissa lasketaan muun muassa puuston kasvu, ravinteiden päästöt, orgaanisen aineen hajoaminen, hiilitase, ja vaikkapa se, kuinka metsänhoitoa pitäisi tehdä.

”Simulaattorin avulla voidaan selvittää esimerkiksi tuhkalannoituksen vaikutusta, ja voidaanko sillä korvata esimerkiksi kunnostusojituksia. Tai miten jatkuvan kasvatuksen menetelmät, kuten poiminta- tai kaistalehakkuut, vaikuttavat ekosysteemiin ja erilaisiin ekosysteemipalveluihin”, Laurén sanoo.

Jatkuvaan kasvatukseen kohdistetaan paljon toiveita. Laskenta tarjoaa aiheeseen intellektuaalisemman lähestymistavan, professori muistuttaa.

Lauren valmistui maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 1993 ja väitteli tohtoriksi samasta yliopistosta vuonna 1999. Itä-Suomen yliopiston metsämaantieteen dosentiksi hänet nimitettiin vuonna 2007.

Kommentit (1)

  1. A.Jalkanen

    Onnea uudelle professorille entiseen opinahjooni! Oppiaine lienee nimeltään metsämaatiede eikä metsämaantiede – jota ei taida edes olla, vaan puhutaan kasvimaantieteestä.

Metsänhoito Metsänhoito