Jäät yhä heikkoja

Viime aikojen lumisateet ohuiden ensijäiden päälle ovat muodostaneet heikompaa kohvajäätä ja heikentäneet jään laatua.

Jäälle ei vielä kannata mennä maan etelä- ja keskiosissa eikä Kainuussa, Suomen ympäristökeskus (Syke) varoittaa. Järvien jäät ovat kestäviä vain maan pohjoisosissa. Pieniä vesistöjä on jäätynyt Etelä- ja Keski-Suomessakin, mutta niiden jäät ovat erittäin heikkoja. Lisäksi jään paksuuden vaihtelu rantojen ja selkävesien välillä on suurta.

”Viime aikojen runsaat lumisateet ohuiden ensijäiden päälle ovat lisäksi muodostaneet heikompaa kohvajäätä ja heikentäneet siten jään laatua”, hydrologi Johanna Korhonen Sykestä varoittaa.

Hän muistuttaa, että koska lumipeite toimii eristeenä, eivät lumipeitteisten vesistöjen jäät vahvene kovin nopeasti mahdollisista tulevista pakkasista huolimatta.

Hyydetulvat uhkaavat

Sateisen ja leudon loppuvuoden ansiosta jokien virtaamat ovat Etelä-Suomessa suuria. Virtaamat kasvavat vielä vuoden ensimmäisen viikon aikana, mutta muualla maassa virtaamat ovat laskussa ja lähestyvät ajankohdalle tavanomaisia virtaamia.

Etelä-Suomessa järvien pinnat pysyvät korkealla vuoden ensimmäisen viikon. Ajankohtaan nähden järvien pinnat ovat korkealla myös Kymijoen, Vuoksen ja Kokemäen vesistöissä. Saimaan vedenpinnan ennakoidaan nousevan koko tammikuun ajan.

Järvien purkautuminen pitää jokien virtaamat suurina koko tammikuun. Etelä- ja Keski-Suomen joet ovat suurten virtaamien takia alttiita hyydetulville kovilla pakkasilla, Syke varoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto