Järjestöt erimielisiä hallitusohjelmasta – Metsäteollisuus arvostelee, WWF kiittelee

MTK:n mielestä ohjelman metsälinjaukset ovat hapuilevia.

MTK suhtautuu varovaisen myönteisesti tulevan hallituksen ohjelmaan. Järjestö on tyytyväinen esimerkiksi siihen, että maa- ja metsätalouden keskeinen rooli hiilensidonnassa on tunnustettu.

Metsätalouden osalta ohjelma on MTK:n mukaan hapuileva, mutta siinä haetaan selvästi kannustimia tuottavaan metsänkäyttöön. Lisäksi järjestö kiittelee aikeita lisätä puurakentamista.

”On hyvä asia, että hallitusneuvottelijoilla on ollut maa- ja metsätalouden osaamista ja maaseudun tuntemusta käytössään”, järjestön puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Metsäteollisuus ry on kriittisempi. Järjestön mukaan hallitusohjelma kääntää suomalaisen metsäteollisuuden kustannukset nousuun, mikä heikentää sen kilpailukykyä.

Samalla katkeaa kahden edellisen hallituksen teollisuuden toimintaympäristöä vahvistanut kehitys. Esimerkiksi hallituksen kaavailema energiaverotuksen uudistus uhkaa kiristää lämmityspolttoaineiden veroja.

”Nyt on vaarana, että toteutettava energiaverouudistus rapauttaa suuresti useiden metsäteollisuuden tehtaiden toimintaedellytyksiä. Hallitusohjelman linjaukset ovat teollisuuden osalta ristiriitaisia ja osin toisiaan korville lyöviä”, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa.

Ympäristöjärjestö WWF puolestaan iloitsee hallitusohjelman luonnon monimuotoisuutta koskevista kirjauksista. Ohjelma lupaa muun muassa lisärahaa luonnonsuojeluun ja monipuolistaa metsien hoitoa.

”Mikään aikaisempi hallitusohjelma ei ole sisältänyt näin paljon kohtia, joiden tavoitteena on luonnon suojelu ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen. Näin laajat ja monipuoliset kirjaukset ovatkin välttämättömiä, sillä luonto on hätätilassa”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat